Znanstveno-fantastični serijal "Star Trek" iznjedrio je mnoge legendarne ženske likove koji se i danas pamte.

Galerija Marina Sirtis (Deanna Troi - Star Trek: Next Generation) Nichelle Nichols (Nyota Uhura - Star Trek) Kate Mulgrew (Kathryn Janeway - Star Trek: Voyager) +8 Gates McFadden (Beverly Crusher - Star Trek: Next Generation)

Nichelle Nichols glumila je poručnicu Nyotu Uhuru u originalnom serijalu te ušla u povijest kao jedna od prvih crnkinja s vodećom televizijskom ulogom. Pamti se i njezin poljubac s Wiliamom Shatnerom (kapetanom Kirkom) koji je bio prvi međurasni poljubac na američkoj televiziji.

Na dijelu juga SAD-a nisu prikazivali seriju zato što se Afroamerikanka u njoj pojavljuje na važnoj poziciji, a ne u ulozi sluškinje. Prošla sam kroz svašta. Rasizam je tada bio živ i bjesnio je. Neki su ljudi govorili da nisam dovoljno dobra i pitali se kako sam dobila ulogu. Samo su čekali da se ja požalim na njih kako bi zbog toga napravili nered, ali ja sam ih odlučila ignorirati, ispričala je jednom prilikom.

Nichelle Nichols (Nyota Uhura - Star Trek) Nichelle Nichols (Nyota Uhura - Star Trek) (Foto: Guliver/CoverImages/Getty Images)

Nichelle je željela napustiti seriju nakon prve sezone, ali od toga ju je odgovorio - Martin Luther King. Vođu američkog pokreta za građanska prava upoznala je na jednoj humanitarnoj večeri. Okrenula sam se i vidjela njegovo lice. Hodao je prema meni s velikim osmijehom. Kada sam mu rekla da želim otići iz serije, rekao mi je: Zar ne shvaćaš koliko je tvoje prisustvo važno? Tvoj lik? Ovdje se ne radi o crnačkoj ulozi ili ženskoj ulozi. Imaš prvu nestereotipnu ulogu na televiziji. Srušila si barijere. Mi ovdje marširamo, a ti si projekcija onoga prema čemu se krećemo. Gledamo te na ekranu i znamo kamo idemo, kazao joj je King i uvjerio da nastavi glumiti Uhuru.

Kate Mulgrew (Kathryn Janeway - Star Trek: Voyager) Kate Mulgrew (Kathryn Janeway - Star Trek: Voyager) (Foto: Guliver/CoverImages/Getty Images)

"Star Trek: Voyager" donio nam je i prvu žensku kapetanicu. Kate Mulgrew uskočila je u uniformu flote i lik kapetanice Janeway. Najbolji dio rada na seriji je privilegija i izazov stvaranja lika prve ženske kapetanice te nadilaženje stereotipa koji su mi bili dobro poznati. Imala sam mogućnost učiniti to ispred milijuna gledatelja. Bilo je to nevjerojatno iskustvo koje je ostavilo svoj trag, kazala je Kate.

U galeriji pogledajte kako danas izgledaju legendarni ženski likovi iz serijala "Star Trek".

"Santa Barbara": Kako izgledaju zvijezde serije 25 godina nakon završetka prikazivanja? +0 Eden Capwell (Marcy Walker) i Cruz Castillo (A Martinez)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju