Neno Belan, jedan od najpopularnijih hrvatskih pop-rock kantautora, rođen je 2. veljače 1962. u Splitu. Ove godine obilježava i 40 godina karijere koja je započela 1984. osnivanjem Đavola, kultnoga splitskog sastava u kojem je Neno bio pjevač i gitarist.

Galerija Neno Belan Neno Belan Neno Belan na Dori 2005. godine +5 Neno Belan u društvu Dine Dvornika

Svoj debitantski album "Ljubav i moda" izdali su 1986. godine i odmah postigli velik uspjeh na prostoru bivše Jugoslavije s hitovima poput "Pričaj mi o ljubavi" i "Dok tebe ljubim". Godinu kasnije stiže i drugi album s uspješnicama "Stojim na kantunu", "Volim je" i "Bambina", a 1988. treći album "Ostani uz mene".

Đavoli 1984. na početku karijere Đavoli 1984. na početku karijere (Foto: Sasa Buric/Cropix)

Početkom 90-ih, nakon raspada Đavola, Belan započinje samostalnu karijeru. Prvi soloalbum "Vino noći", na kojem se našao i veliki istoimeni hit, izdao je 1993. godine. Četiri godine kasnije započinje i suradnju s riječkim bendom Fiumens koja i danas traje. Tijekom karijere stvorio je svoj prepoznatljivi pop-rock zvuk obogaćen mediteranskih štihom, koji se naziva i belanovskim popom.

Neno Belan Neno Belan (Foto: Biljana Gaurina/Cropix)

Ja sam, kao umjetnik, uvijek bio iskren ponajprije sam prema sebi. Oduvijek sam nastojao raditi baš onako kako mislim da treba i onako kako ja mogu. I onda, kad bi to ugledalo svjetlo dana, onda je to moje djelo nalazilo publiku koja je bila spremna to prihvatiti.

I tako sam ja stvarao publiku. I uvijek sam nastojao ostati svoj, bez obzira na trendove koji su se iz desetljeća u desetljeće mijenjali. Ja jesam koketirao s raznoraznim stilovima, ali nikad nisam htio da me stil s kojim koketiram toliko obuzme i da to toliko prevlada da izgubim samog sebe po putu, rekao je jednom prilikom u emisiji Tjedan autora.

Dobitnik je cijenjene strukovne nagrade Hrvatskog društva skladatelja - HDS Milivoj Körbler u kategoriji zabavne glazbe, a dosad je osvojio i 16 Porina. Inspiraciju za autorski rad pronalazi posvuda.

Neno Belan Neno Belan (Foto: Marko Miscevic/Cropix)

Postoje neke moje pjesme koje sam stvarno napravio inspiriran nekakvim događajem u svom životu ili doživljavanjem okoline, a postoje neke pjesme koje su produkt mašte. Što je više vremena prošlo, to mi se češće događalo da mi se neke pjesme, koje su bile produkt mašte, dogode nakon 10 ili 20 godina. I kod glazbe i kod teksta bitno je uspjeti otvoriti svoje unutrašnje energetske kanale. Netko to zove čakre, ili duša, kako god. Potpuno se emocionalno otvoriti i opustiti, i ako imaš talent da napraviš glazbu ili tekst, to će biti jako dobro, zaključio je.

Mladenci plešu prvi ples 15 najpopularnijih pjesama koje hrvatski mladenci biraju za prvi ples

U nastavku poslušajte neke od najvećih hitova Nene Belana.

1. Pričaj mi o ljubavi

2. Stojin na kantunu

3. Ostani uz mene

4. Vino noći

5. Rock galama

6. Sunčan dan

7. Dotakni me usnama

8. Ponoćna zvona

9. Ivona

10. Ludo zaljubljen

11. Rijeka snova

12. Srce od leda

13. Galeb

14. Oceani ljubavi

15. Divojka sa juga

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju