Istinske dive hrvatske glazbe ne treba posebno predstavljati – one imaju prepoznatljiv glazbeni izričaj i karijeru dugu nekoliko desetljeća koja govori umjesto njih. Uz glazbu ovih umjetnica odrastale su, zaljubljivale su se i stasale generacije Hrvata.

Galerija Gabi Novak danas ima 86 godina Josipa Lisac ima 73 godine Jasna Zlokić ima 68 godina +6 Tereza Kesovija ima 84 godine

Josipa Lisac započela je s pjevanjem još kao djevojčica u Dječjem zboru Radio-televizija Zagreb. Iako je od najmanjih nogu slušala klasičnu glazbu, oduvijek ju je privlačila rock-glazba, koju je izvodila kao glavni vokal grupa "O'Hara" i "Zlatni akordi" u šezdesetim godinama prošlog stoljeća.

Prijateljska, a potom i ljubavna veza s Karlom Metikošom oblikovat će njezin glazbeni izričaj, ali je i potaknuti da iskorači iz uobičajenih okvira te nadahne mnoge svojim odvažnim, često i teatralnim pristupom modi.

Josipa Lisac ima 73 godine Josipa Lisac ima 73 godine (Foto: Sinisa Hancic / History / Pixsell / Nera Simic / CROPIX)

U hrvatskoj povijesti glazbe ostat će zauvijek zapamćen i glazbeni opus Gabrijele 'Gabi' Novak, koja je završila grafički smjer u Školi primijenjene umjetnosti, radila u Zagreb filmu kao crtačica i scenograf te posuđivala glasove animiranim likovima prije nego što je "otkriven" njezin glazbeni talent.

Rekorderke u mršavljenju: Slavne Hrvatice koje su iznenadile novom figurom Kolinda Grabar-Kitarović Vidljiva je razlika u figuri Kolinde Grabar-Kitarović Danijela Dvornik dugi se niz godina borila s viškom kilogramima +2 Ana Begić Tahiri

Iako je dobila ponudu da pjeva vani, odlučila je ostati u granicama bivše države i snimati samo one pjesme koje su joj se sviđale. Najpoznatije pjesme za nju je napisao njezin suprug Arsen Dedić.

Koje su sve to hrvatske dive obilježile hrvatsku glazbenu scenu i kako su se mijenjale tijekom povijesti, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Ksenija Erker ima 69 godina Ksenija Erker ima 69 godina (Foto: Sandra Simunovic/Cropix)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju