Nema osobe koja u žaljenju za propuštenim trenutkom nije pokušala rekreirati situaciju kako bi ipak dobila željenu fotografiju. Kako je to gotovo nemoguće postići, donosimo vam tri savjeta uz koja ćete sljedeći put biti spremni.

Galerija Fotografirano sa Samsung Galaxy S20+ Fotografirano sa Samsung Galaxy S20 Ultra Fotografirano sa Samsung Galaxy S20+ +24 Fotografirano sa Samsung Galaxy S20+

1) Zanemarite kompoziciju

Nitko od vas ne očekuje profesionalne fotografije. Kad želite uloviti prolazan trenutak, fotografirajte tako da oko objekta ostavite viška prostora. Na taj ćete način izbjeći da vam dijete izađe iz kadra ili da vam se slučajno pomakne ruka u ključnom trenutku. Ovdje ne govorimo o savjetima uz koje ćete dobiti kompozicijski savršenu fotografiju, nego zabilježen trenutak koji ćete kasnije moći uokviriti u svom domu. Fotografije visoke kvalitete kasnije jednostavno možete urediti na svom mobitelu. O kompoziciji u ovom slučaju radije razmišljajte nakon što ste uhvatili željeni trenutak.

Ako imate dobru kameru poput primjerice one iz Samsungove serije S20 ne morate se brinuti o tome hoće li rezanje fotografije uništiti kvalitetu. S tehnologijom SpaceZoom koju pokreće umjetna inteligencija u najnovijim Samsungovim uređajima, moguća je nevjerojatna razina približavanja fotografije uz zadržavanje kvalitete. Galaxy S20 i S20+ mogu snimiti fotografiju povećanu do 30 puta, dok Galaxy S20 Ultra može stvoriti čiste i precizne fotografije s povećanjem i do 100 puta. Tehnologija nam danas svakako ide na ruku, no bez prakse nema nauke.

Fotografirano sa Samsung Galaxy S20+ Fotografirano sa Samsung Galaxy S20+ (Foto: Nova Studio)

2) Snimite videozapis umjesto fotografije

Fotografijom obično želimo uloviti spontane trenutke koji prođu u trenu. Bez obzira na to što smo usporeno hodali na prstima kako ne bismo prekinuli situaciju ili smo pak tražili idealan kut fotografiranja, ponekad jednostavno ne uspijemo reagirati na vrijeme. Nema osobe koja u žaljenju za propuštenim trenutkom nije pokušala rekreirati situaciju kako bi dobila željenu fotografiju. No to je gotovo nemoguće. Da vam se navedena situacija ne ponovi, možete snimiti video i pratiti kako se događaj odvija. Nemojte čekati idealan trenutak ili namješteni kadar da upalite snimanje. Kad ste ulovili trenutak, pustite video i od njega napravite fotografije. Iako je ovo savjet koji nećete čuti ni od jednog profesionalnog fotografa, nedvojbeno je da na taj način možete dobiti fenomenalne spontane fotografije.

Fotoaparati imaju mogućnost uzastopnog fotografiranja, a današnji mobilni uređaji i puno više od toga. Primjerice najnovija Samsungova serija S20 napravljena je tako da vam na neki način služi kao intuicija. Opcija jednostrukog snimanja koja od snimaka od nekoliko sekundi napravi set slika, gifova i filmića omogućava da više nikad slučajno ne propustite niti jedan trenutak. Za one gafove kad smo uspjeli okinuti fotografiju, ali nam je ona ispala mutnjikava jer se objekt pomaknuo, Samsung je osmislio Video Snap, koji omogućava da od videa visoke rezolucije od čak 8K napravite kvalitetnu fotografiju od 32 MP. Uz tu opciju fotografije u pokretu više neće biti mutne, a trenuci propušteni.

  Snimljeno sa Samsung Galaxy S20 Ultra, Video Snap Snimljeno sa Samsung Galaxy S20 Ultra, Video Snap Foto: Nova Studio

3) Sprijateljite se sa svojim instinktom

Iako je to lakše reći nego postići, postoje trikovi uz koje možete lakše prepoznati situaciju i reagirati na nju. Bilo da fotografirate dijete koje uživa u prirodi, kućnog ljubimca koji iščekuje poslasticu ili jednostavno pejzaž, uzmite trenutak i promatrajte ono što želite dokumentirati fotografijom. Kada dobro poznajete objekt snimanja, lakše ćete uloviti trenutak i emociju. Instinkt i intuicija ključni su saveznici fotografa i njih treba slijediti. Praksa će naposljetku pokazati kada ste uspjeli, a kada ne.

Iskustvo čini majstora, to vrijedi i za fotografiju. Ako je fotografiranje nešto što vas zanima, iskoristite svaki slobodan trenutak za stvaranje umjetničkih djela. Fotografirajte i onda kada mislite da nemate što. Iznenadit ćete se koliko je malo potrebno da uhvatite jedinstvenu fotografiju. U šetnji kvartom promatrajte boje, uzorke ili neobične biljke. Osim što ćete tako primijetiti detalje koji inače ne biste i zabilježiti jedinstvene trenutke ili natpise poput ''ostani doma'' ili ''sve će biti uredu'', stvorit ćete fotografije iz kojih možete nešto naučiti. Također, na taj se način možete upoznati s opcijama kamere koje ima vaš mobilni uređaj. To će vas učiniti spremnijima na one situacije u kojima ne želite propustiti neprocjenjiv trenutak.

  Fotografirano sa Samsung Galaxy S20+ Fotografirano sa Samsung Galaxy S20+ Foto: Nova Studio

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SAMSUNG po najvišim profesionalnim standardima.
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju