Dvorane s umjetnim stijenama za penjanje postaju sve popularnije u svijetu, a taj vid sporta privlači i sve više djece. Nudi im jednu potpuno drugačiju pustolovinu nego drugi sportovi, a tijekom ljeta se često organizira i u prirodi.

Sportsko penjanje atraktivan je i u svijetu sve popularniji oblik sporta i rekreacije koji se prakticira na prirodnim i umjetno izgrađenim stijenama. Penjati se može na nižim (tzv. bouldering) ili višim stijenama (tzv. lead penjanje, koje uključuje i sigurnosnu opremu, prvenstveno užad).

Zadatak je i izazov savladati pojedini "smjer", odnosno manje ili više zahtjevan uspon, koji je označen različitim bojama. Penjanjem se mogu baviti uistinu svi uzrasti, a napose je dobro za djecu.

KOJE SU PREDNOSTI PENJANJA ZA DIJETE?
Osim što je zanimljivo i drugačije od uobičajenih sportskih aktivnosti kojima djeca obično naginju, penjanje ima i brojne prednosti.

Jedna od možda najvažnijih jest izgradnja samopouzdanja i vjere u sebe. Kada se dijete popne do vrha umjetne stijene, naročito ako je tome prethodilo puno vježbe, bit će vrlo zadovoljno svojim uspjehom, a to će se preslikati i na ostale situacije u njegovu malom životu, pa i kasnije. Prilikom penjanja dijete također, na neki način, mora naučiti kako se nositi s preprekama i rješavati probleme jer svaki idući korak zahtijeva razmišljanje.

Slika nije dostupna Dugi ljetni dani: Kako djeci omogućiti da ispune ljeto i ne osjećaju se usamljeno?

No penjanje ne utječe samo na mentalno nego i na fizičko zdravlje, a napose na dijete u razvoju. Naime, tijekom penjanja aktiviraju se svi mišići tijela, a istodobno je potrebna oprezna koordinacija jer dijete mora paziti na sklad ruku i nogu te razmišljati o idućem koraku. Također, penjanje povećava izdržljivost i fleksibilnost tijela.

KADA I KAKO POČETI?
Dijete se prirodno počinje penjati već od svoje druge godine, a to uključuje penjanje na kauč, na klupu, na predmete na dječjem igralištu uz, dakako, nadzor odraslih. Penjanje je u srži samog pokreta djeteta kojim razvija svoje motoričke sposobnosti i jača čitavo tijelo.

No kada je riječ o penjanju kao sportskoj aktivnosti, stručnjaci poput Erica Hörsta, koji se penjanjem bavi desetljećima te je ujedno autor brojnih knjiga o tome području, preporučuju da se penjanje predstavi djeci kada napune pet godina.

U toj su dobi njihove vještine rješavanja problema već dovoljno razvijene kako bi mogli shvatiti penjanje i njegova pravila, a istodobno im samo penjanje predstavlja zanimljivu i zabavnu aktivnost. U toj je dobi i dječje tijelo dovoljno razvijeno da imaju kontrolu nad svojim pokretima, ali još uvijek razvijaju fine motoričke vještine.

Prilikom penjanja dijete mora naučiti kako se nositi s preprekama i rješavati probleme jer svaki idući korak zahtijeva razmišljanje.

Kada primijetite da se vaše dijete u toj dobi penje na sve što vidi, preporučuje se da ne paničarite i ne nudite mu samo kritiku, nego da penjanje pretvorite u pozitivno iskustvo koje će pozitivno utjecati na njegovo mentalno i tjelesno zdravlje.

U Hrvatskoj postoji nekoliko centara za penjanje, a gotovo svaki od njih nudi i aktivnosti za djecu koje se odigravaju pod strogim nadzorom trenera uz svu potrebnu zaštitnu opremu. Upravo zato roditelj može biti siguran da je riječ o aktivnosti koja je u istom rangu sigurnosti, ako ne i višem, kao brojni drugi sportovi.

Ako ćete ostajati u dvorani tijekom treninga, svakako trebate poučiti dijete i o ponašanju na takvom mjestu. Naime, dijete u dvorani za penjanje nikada ne bi smjelo trčati okolo jer time izravno ugrožava druge penjače, i male i velike, a poštovanje drugih najvažnije je nepisano pravilo sporta.

Također je bitno spomenuti to da je riječ o sportu koji zahtijeva vrlo mala početna ulaganja. Djetetu je potrebno osigurati penjačke cipele (iako postoji i opcija najma za prve sate) i udobnu odjeću, dok svu potrebnu zaštitnu opremu nude sami klubovi. Penjačke cipele služe za precizno i čvrsto postavljanje stopala po izrazito strmom terenu i sitnim nožištima.

Dijete će također morati ruke redovito posipavati magnezijevim karbonatom koji, kao i u drugim sportovima, služi za isušivanje prstiju, odnosno za postizanje što sigurnijeg hvata i prevenciju klizanja.

Nešto drugačije od onog na što su navikli, a opet potpuno prirodno – tako bi se najkraće moglo opisati penjanje. Možda je baš ovo godina kada bi, uz sve mjere sigurnosti, vaše dijete moglo otkriti novu zanimaciju. Budite mu podrška.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju