Ljetni školski praznici već su u punom zamahu. Iako se na njih čeka s nestrpljenjem, jednom kada stignu, roditelji i djeca osvijeste da i nije jednostavno svaki dan ispuniti zabavnim aktivnostima, niti zadovoljiti potrebe za društvom kojima teži svaka osoba.

To posebno dolazi do izražaja ako je riječ o djetetu koje nema braću, sestre, bliske susjede ili rodbinu svojih godina s kojima može provesti vrijeme, ili je pak sramežljivo te i inače teško održava socijalne kontakte.

Međutim, roditeljska odgovornost uključuje i to da pomognu djeci organizirati ljetne praznike kako se ne bi osjećala zapostavljeno i usamljeno, naročito ako i inače teško sklapaju prijateljstva te su češće sama nego u društvu.

Višak slobodnog vremena i provođenje većine dana samo može teško pasti djetetu pa zato psihologinja i psihoterapeutkinja Katarina Levatić preporučuje što napraviti kako bi ljeto prošlo u što pozitivnijem tonu.

1. Vrijeme godišnjeg rasporedite i na djecu
Kada rade planove za godišnji odmor, roditelji bi trebali voditi brigu o tome da godišnji rasporede tako da što više budu doma kada su i djeca kod kuće. Osim nekakvog planiranog obiteljskog odlaska na more ili neku drugu destinaciju, najbolje je da prvo godišnji koristi jedan roditelj, a zatim drugi kako bi djeca što manje vremena provodila sama.

Takav način korištenja godišnjeg omogućuje roditeljima i djeci da budu zajedno bez konstante jurnjave koju period nastavne godine nosi sa sobom. Na godišnjem se roditelj može posvetiti djetetu i praviti mu društvo u aktivnostima koje ga vesele.

Koliko god nam se nekad čini da djeci idemo na živce, djeca vole biti u blizini svojih roditelja, a još više vole kada im roditelji posvećuju pažnju.

Igrajte zajedno društvene igre, vozite se zajedno na romobilima, rolama ili biciklu. Koliko god nam se nekad čini da djeci idemo na živce, djeca vole biti u blizini svojih roditelja, a još više vole kada im roditelji posvećuju pažnju.

2. Nađite osobu od povjerenja koja može uskočiti
Ako roditelji nisu u mogućnosti dobiti godišnji u vrijeme školskih praznika, svakako je dobro da djetetu omoguće neku drugu osobu koja će provoditi vrijeme s njim. Kod djece nižih razreda bilo bi dobro da to bude većinu vremena kada su roditelji odsutni, a kod djece viših razreda to može biti na kraće periode.

To mogu biti bake i djedovi, dadilje, ali može i biti dogovor između prijatelja pa kada je jedna osoba na godišnjem, kod sebe okupi i djecu prijatelja koji tada moraju raditi, pa onda tako naizmjence

Dijete se igra s kamenčićima Baš kao nekada: Kako obična igra s kamenčićima utječe na razvoj djeteta?

3. Potičite dijete da održava odnose s drugom djecom
Važno je osvijestiti da je tijekom ljeta djeci puno teže zadovoljiti svoje potrebe za druženjem i socijalizacijom. Stoga je dobro da dijete potičete i poučite kako održavati odnose. Potaknite djecu da već za vrijeme nastavne godine razmjene kontakte s učenicima iz razreda ili s aktivnosti koje pohađaju kako bi se preko ljeta mogli družiti i međusobno posjećivati.

Preuzmite inicijativu i budite vi prvi koji ćete ohrabriti dijete da pozove prijatelja na igru, ponudite da odete po prijatelja ako ne živi blizu i da ga odvezete natrag kući, ponudite djetetu da njega i prijatelja odvedete na kupalište i naučite ih plivati ili na planinarski izlet. Ako dijete nauči graditi i njegovati odnose, tada će mu to puno lakše polaziti za rukom i u odrasloj dobi te će mu pomoći da izgradi zdravu sliku o sebi.

4. Osmislite aktivnosti koje će postati tradicija
Lakše ćete ispuniti duge ljetne mjesece ako kao obitelj osmislite aktivnosti koje će se ponavljati iz godine u godinu. Na primjer, možete se dogovoriti da dijete tjedan ili dva provede kod jednih bake i djeda, a zatim tjedan-dva kod drugih.

Ako dijete nauči graditi i njegovati odnose, tada će mu to puno lakše polaziti za rukom i u odrasloj dobi te će mu pomoći da izgradi zdravu sliku o sebi.

Možda možete dogovoriti i da dijete jedan tjedan ide na more s jednima, te jedan tjedan sa drugima. Dakako, ako je to mogućnost. Također je lijepo ljeto iskoristiti za učvršćivanje veza s bratićima i sestričnama, pa tradicija može uključivati period proveden s njima.

5. Potaknite i korisno utrošeno vrijeme
Potaknite djecu da dio vremena utroše i na nešto korisno. Možda mogu pročitati neku knjigu s popisa lektire za sljedeću nastavnu godinu ili neku drugu koja im zvuči zanimljivo. Možda mogu napisati poneki sastavak o tome kako im je bilo na moru ili nekom izletu kako bi vježbali pisanje i jezično izražavanje.

Oni koji imaju mogućnost mogu napraviti svoj maleni vrt kako bi cijelo ljeto imali nešto o čemu će brinuti i što će ih veseliti svojim plodovima.

Kako god organizirali ljeto svojoj djeci, imajte na umu da će jednog dana kao najljepše uspomene pamtiti vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima, a ne skupe igračke. Zato im se posvetite koliko god možete sada kad im je to najpotrebnije.

Naiđete li na poteškoće, pomoć možete potražiti i u Savjetovalištu Varaždin kod naše psihologinje Katarine Levatić.

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju