Jeste li već pogledali Netflixovu mini seriju "Svjetlo koje ne vidimo" (All the Light We Cannot See), koja se čvrsto drži na prvom mjestu na listi gledanosti u Hrvatskoj?

Galerija Svjetlo koje ne vidimo Svjetlo koje ne vidimo Svjetlo koje ne vidimo +9 Scena iz serije

Riječ je o adaptaciji istoimenog romana koji je New York Times svrstao na listu 25 najboljih naslova svih vremena. Napisao ga je američki pisac Anthony Doerr 2014. i tako stekao široko priznanje, koje je godinu dana nakon rezultiralo i Pulitzerovom nagradom za književnost.

Nije ni čudno da je javnost s nestrpljenjem čekala ekranizaciju djela koje je diljem svijeta prodano u više od 15 milijuna primjeraka. Radnja dirljive priče smještena je u Francusku za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a glumačka je postava, u najmanju ruku, fantastična.

Svjetlo koje ne vidimo Hugh Laurie u ulozi strica Etiennea (Foto: Netflix)

Priča govori o slijepoj djevojci Marie-Laure (Aria Mia Loberti), koja živi s ocem Danielom (Mark Ruffalo) u Parizu. Nakon što su nacisti ušli u grad, djevojčica i njezin tata odlaze stricu Etienneu (Hugh Laurie) u Saint-Malo, a ondje počinje pustolovina s brojnim zapletima, usponima i padovima i napetim scenama koje gledatelje drže prikovanima za ekran.

Marie nije samo obična djevojčica koja strahuje od rata, ona preko radiosignala pokušava uspostaviti kontakt sa svojom obitelji i šifriranim porukama upozoriti svoje sugrađane.

Iako je cijela serija prožeta emocijama, jedan od najljepših dijelova svakako je prijateljstvo prožeto mladenačkom ljubavlju s mladim nacističkim regrutom Warnerom (Louis Hofmann), stručnjakom za radiotehnologiju bez kojega ovo vrijedno djelo zasigurno ne bi bilo isto.

Svjetlo koje ne vidimo Fantastična Aria Mia Loberti kao Marie-Laure (Foto: Netflix)

Javnost je oduševljena, a kritičari su Svjetlo koje ne vidimo opisali kao intenzivno i emocionalno djelo. Kad se radi o ekranizaciji književnog djela, na autorima je ogromna odgovornost – ispuniti velika očekivanja. Budući da se radi o velikoj svjetskoj uspješnici, time je izazov bio još i veći.

Može li Netflixova serija konkurirati jednom od najboljih romana ove tematike, morat ćete provjeriti sami.

Svjetlo koje ne vidimo Fantastična Aria Mia Loberti kao Marie-Laure (Foto: Netflix)

10 filmova zbog kojih ćete večer provesti zavaljeni u kauč Kadar iz filma Bezvremenska Adaline Dnevnik Bridget Jones Kad je Harry sreo Sally +6 Daleko

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju