U godini na izmaku bili smo svjedoci raznih postignuća žena diljem svijeta, ali neke od njih nisu dospjele do medija u mjeri u kojoj to zaslužuju. Zbog toga ćemo se danas prisjetiti njihovih uspjeha i borbe protiv nepravde

Niloofar Rahmani. Ova 23-godišnjakinja (desno na donjoj fotografiji) postala je prva pilotkinja u afganistanskim zračnim snagama od pada talibanskog režima.

Cecily Strong. Komičarka je održala lekciju američkim političarima na svečanoj večeri dopisnika Bijele kuće kada se dotakla jedne goruće teme u SAD-u – reproduktivnih prava žena. S obzirom na to da sam ja samo komičarka, neću vama političarima govoriti kako da se bavite politikom. To bi bilo kao da vi meni govorite što da radim sa svojim tijelom, izjavila je pred prostorijom punom političkih uglednika.

Crne Mambe. Prva ženska jedinica za borbu protiv krivolovaca na svijetu. Hrabre žene spremno su u svoje ruke preuzele zaštitu ugroženih životinjskih vrsta u Južnoafričkoj Republici, a otkada su počele s radom u njihovom rezervatu nije ubijen ni jedan nosorog, jedna od trenutno najugroženijih životinja na tom području.

 

Kubra Khademi. Aktivistica i umjetnica hodala je ulicama Kabula u metalnom oklopu kako bi protestirala protiv uznemiravanja i napada koje žene u Afganistanu svakodnevno doživljavaju. Za BBC je objasnila kako oklop istaknutih grudi i stražnjice zapravo simbolizira lik žene u očima muškarca tj. činjenicu da je to 'jedino što muškarci vide na ženi'.

Ingeborg Syllm-Rapoport. Prošlo je točno 77 godina otkako su nacisti okupirali njezino sveučilište i prekinuli studiranje. U 103. godini života Ingeborg je napokon završila svoj doktorat. Učinila sam to za sve žrtve nacističkog režima, izjavila je.

Djevojčice s 'herojskom' misijom. Nezadovoljne zbog činjenice da Marvel u ponudi igračaka ima sve muške likove iz 'Avengersa', ali ne i onu Crne Udovice (jedinog ženskog lika u ekipi superheroja), djevojčice su odlučile pokrenuti peticiju . Tražile su da poznati filmski studio uvrsti Crnu Udovicu u službeni set igračaka uz jednostavnu poruku: 'Malim djevojčicama ne treba poruka da se doprinosi žena ne računaju ili da žene nisu superheroji.'

 

Ruske znanstvenice u 'sudaru' sa seksizmom. Šest znanstvenica sudjelovalo je u eksperimentu ruskog Instituta za biomedicinske probleme tijekom kojeg su 8 dana živjele u kapsuli u kojoj su simulirani uvjeti na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Na predstavljanju eksperimenta suočene su sa seksističkim pitanjima okupljenih muškaraca koji su ih, između ostalog, pitali kako će izdržati bez šminke i bez muškog društva. Lijepe smo i bez šminke. Ovdje smo kako bismo napravile svoj posao i nemamo vremena razmišljati o muškarcima, spremno su odgovorile.

Nompendulo Mkhatshwa.
Jedna od pokretačica prosvjeda #FeesMustFall u Južnoafričkoj Republici tijekom kojih su se studenti pokušali izboriti za besplatno školovanje i ukidanje školarina. Nepravda me motivira. Ona me tjera naprijed, kaže Nompendulo.

 

A photo posted by Nompendulo Ulo Mkatshwa (@ulo_mkat) on


Youyou Tu. Prva Kineskinja koja je osvojila Nobelovu nagradu za fiziologiju, unatoč činjenici da nema diplomu medicinskog fakulteta niti doktorat. Youyou je sudjelovala u stvaranja lijeka protiv malarije. S obzirom na to nisu mogli provoditi službeno kliničko ispitivanje lijeka, ona i njezini kolege hrabro su ga testirali sami na sebi.

Jasmina Golubovska.
Djevojka koja je postala lice antivladinih prosvjeda održanih u Skopju. Na policijsku brutalnost odgovorila je stavljanjem crvenog ruža koji je 'popravljala' gledajući se u intervencijski štit policajca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju