Biljka šeflera poznata i kao kišobran drvo popularna je kućna biljka koja se nerijetko nalazi na popisima zelenih krasotica koje je gotovo nemoguće ubiti. Raste kao grm, a karakterizira ju bujno zeleno lišće.

Ime je dobila po njemačkom botaničaru Johannu Peteru Ernstu von Scheffleru.

Upravo je nezahtjevno održavanje među glavnim razlozima popularnosti ove biljke porijeklom iz Tajvana. Ipak, iako je briga za šefleru laka, na neke stvari bitno je pripaziti. Dvije su najbitnije - voda i svjetlost.

Kada je u pitanju svjetlost, šeflera voli jako, ali neizravno svjetlo. Jedna od uobičajenih zamjerki ovim biljkama je da s vremenom postaju postaju duguljaste i obješene. Ovaj problem uzrokuje premalo svjetla. Pobrinite se da šefleru uzgajate na idealnom svjetlu i ovaj problem neće se pojaviti.

Što se tiče zalijevanja, kod brige za šefleru imajte da umu da je zalijevati trebate onda kada se zemlja u lončanici osuši. Prilikom zalijevanja tlo temeljito natopite. Ljudi često znaju pretjerivati sa zalijevanjem, a da to i sami činite znat ćete ako s vaše biljke otpada žuto lišće.

Šefleru je povremeno potrebno i obrezivati, osobito ako ne dobiva dovoljno svjetla. Obrezivanje je jednostavno - samo odrežite dijelove za koje mislite da su prerasli i vratite biljku na oblik i veličinu koji vam se sviđaju.

Krasi li i vaš dom? Najpretraživanija sobna biljka na svijetu za koju se tako lako brinuti Filodendron Filodendron Filodendron +4 Filodendron

Iako nije neophodno, šefleru možete nahraniti gnojivom jednom godišnje. Ako imate kućne ljubimce i malu djecu, imajte na umu da je biljka otrovna. Može izazvati peckanje, oticanje, otežano gutanje, a u težim slučajevima i otežano disanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju