Početak prosinca u Googleu je rezerviran za objavljivanje pojmova koji su se najviše pretraživali u godini na izmaku. Popularni pojmovi podijeljeni su u razne kategorije, a jedna od tih kategorija su i biljke.

Galerija Filodendron Filodendron Filodendron +4 Filodendron

Google je objavio popis biljaka koje su se najviše pretraživale na globalnoj razini pomoću aplikacije Google Lens, a na vrhu liste je - filodendron. Osim što je jedna od najpopularnijih dekorativnih kućnih biljaka u svijetu, filodendron je vrlo popularan i u hrvatskim kućanstvima.

Rod filodendron sadrži stotine vrsta biljaka prekrasnog zelenog lišća. Ti listovi obično su veliki, zeleni i sjajni, a filodendron je odličan način za dodavanje tropskog štiha u dom.

Ova omiljena sobna biljka svoju popularnost zasigurno može zahvaliti i činjenici da nije zahtjevna za održavanje.

Ipak, određene uvjete ovoj biljci morate osigurati ako želite da dugo krasi vaš dom.

Filodendronu osigurajte dovoljno topline i vlage blizu sunčanog prozora. Ipak, držite ga podalje od direktne sunčeve svjetlosti, koja može spaliti njegovo nježno lišće.

Filodendron Filodendron (Foto: Getty Images)

Lišće biljke redovito brišite vlažnom krpom kako bi izgledalo i funkcioniralo na najbolji mogući način.

Zemlja u kojoj je filadendron mora biti dobro drenirana, a kada je u pitanju zalijevanje, ova biljka voli umjerenu količinu vlage u tlu. Zato filodendron zalijevajte kada se gornji sloj zemlje osuši, otprilike do dubine od 2 i pol centimetra. Imajte na umu da i previše i premalo vode može uzrokovati opadanje lišća. U hladnijem periodu godine smanjite učestalost zalijevanja.

Filodendrone je najbolje saditi u proljeće, ali uzgoj je obično uspješan u bilo koje doba godine. Jedna od njegovih prednosti je i činjenica da pročišćava zrak, a mana mu je ta da su njegovi listovi otrovni za kućne ljubimce.

Nezahtjevna krasotica: 12 dokaza da je svaki dom ljepše mjesto ako ima zamiju Zamija Zamija Zamija - 11 +8 Zamija

I na samom kraju napomenut ćemo da se popularna monstera često naziva sobnim filodendronom, međutim to nisu iste biljke. Dok filodendron ima glatke lisne rubove, kod monstere su oni uzubljeni. Ono što je slično kod obje biljke jest način na koji se za njih trebate brinuti.

Filodendron Filodendron (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju