Dobar vozač obraća pažnju na detalje, ima samokontrolu i gracioznost, zna procijeniti situaciju te se ponašati u novim i nepredviđenim okolnostima.

Na vožnju utječe nekoliko različitih faktora – od emocionalnog stanja pojedinca, preko meteoroloških uvjeta na cesti do karaktera samog vozača. Uistinu, način vožnje može puno toga reći o osobnosti pojedinca.

1. VOZAČ KOJI NE PROPUŠTA PJEŠAKE
Tražite partnera koji je pristojan i misli na druge? Možda biste trebali izbjegavati vozače koji jure na cesti i ne vole propuštati pješake na zebri. Istraživanja su pokazala da takvi vozači misle da su važniji od drugih. Svakome se dogodi da napravi nešto slično na ulici. Upravo zato važno je analizirati čini li to namjerno i često, ili je pak vozač bio odsutan mislima, odnosno preokupiran mobitelom, GPS-om ili nekom drugom spravicom u vozilu.

2. VOZAČ KOJI IMA SKUP AUTOMOBIL

Studije potvđuju da će se vozači luksuznih autombila ponašati arogantnije na cesti od onih koji voze jeftinije modele. Pomisao da ste važniji od drugih vozača u prometu samo je jedan od znakova narcizma. Naravno, to ne mora biti i definitivni znak. Prije nego što donesete sud o karakteru, dobro je obratiti pozornost na to kako se takav muškarac ponaša s osobama u “podređenom” položaju , npr. s konobarima, recepcionerima ili prodavačima u trgovini.

3. VOZAČ KOJI ZAHVALJUJE KADA MU DOPUSTE DA SE UBACI NEKOME U TRAKU

Svakome se vozaču barem jednom dogodilo da se ubaci nekome u traku kada se žuri na posao ili neki važan sastanak. Ako nakon toga rukom mahne vozaču kojeg je pretekao s namjerom da mu zahvali za puštanje, to je dobar znak. Biti spreman priznati grešku i zahvaliti nekome tko vam je učinio uslugu ukazuje na osobu koja zna pravila lijepog ponašanja.

4. VOZAČ KOJI SE NE SKLANJA S CESTE ZBOG VOZILA HITNE POMOĆI
Skloniti automobil udesno ili ulijevo (ovisno o traci u kojoj se nalazite) kada prolazi hitna pomoć dio je prometnih propisa i zakona. Većina vozača to će učiniti automatski i bez velikog razmišljanja. No ako se vozite u automobilu s pojedincem koji namjerno blokira vozilo hitne pomoći, to je jasan znak da ste u društvu narcisoidne osobe koja smatra da je bolja od drugih te iznad zakona.

5. VOZAČ KOJI ZABORAVLJA UKLJUČITI ŽMIGAVAC
Vozač koji zaboravlja uključiti žmigavac kod skretanja ugrožava ostale sudionike u prometu. Takvo ponašanje često je kod osoba koji su odsutne mislima, ali i ne poznaju prometne propise. Stručnjaci napominju da takvo ponašnje može biti znak lijene, emotivno nestabilne ili preokupirane osobe koja ne razmišlja o vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih osoba u vlastitom automobilu.

6. VOZAČ KOJI ČESTO KORISTI POGRDNI RJEČNIK I AGRESIVNE GESTE
Istraživači sa Sveučilišta u Ohiju te Sveučilišta u Luxembourgu napravili su tri studije o povezanosti između narcizma i agresivne vožnje, koja je jedna od najčešćih uzroka prometnih nesreća u svijetu. Studije su pokazale da narcisoidni pojedinci češće psuju dok voze, lako se naljute zbog ponašanja drugih vozača u prometu, učestalo trube te premašuju propise o najviše dopuštenoj brzini na cesti.

7. VOZAČ KOJI KORISTI MOBITEL DOK VOZI

Ne držite mobitel u ruci i ne gledajte u mobitel dok vozite. Iako je ovo pravilo jasno, mnogi ga se ne pridržavaju. Čak i ako mobitel koristite za navigaciju, radije ga prepustite suvozaču nego da riskirate vlastitu sigurnost.

Studija Big Five Personality traits iz 2016. godine ustanovila je da su otvorenost, savjesnost, ekstraverzija, suglasnost i neuroticizam pet glavnih osobina pojedinca. Istraživači su otkrili da su savjesne i suglasne osobe sklonije brže odgovoriti na poruke ili propuštene pozive, zbog čega mogu biti rastreseniji vozači. Također, pokazalo se da ekstroverti češće i više koriste mobitel od introverta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju