Zbog svojeg utjecaja na osnaživanje žena u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u ostatku svijeta, Ujedinjeni narodi dodijeli su čudesnoj ženi (Wonder woman) titulu počasne ambasadorice za ravnopravnost spolova


Čudesna žena (eng. Wonder Woman) je lik iz stripa DC Comicsa i jedna od rijetkih superjunakinja u svijetu kojim dominiraju muškarci.

Lik čudesne žene je ikonski i jedan od najpoznatijih u svijetu stripa. Poznata je po svojoj snazi, poštenju i suosjećanju, kao i njenoj predanosti za pravdu, mir i ravnopravnost,“ izrekao je Maher Nasser, direktor odjela za javne informacije pri Ujedinjenim narodima.

Lik čudesne žene je ikonski i jedan od najpoznatijih u svijetu stripa. Poznata je po svojoj snazi, poštenju i suosjećanju, kao i njenoj predanosti za pravdu, mir i ravnopravnost. Upravo zato dodijelit će joj se titula počasne ambasadorice Ujedinjenih naroda.

S obzirom da je riječ o snažnoj heroini koja je nadahnula brojne žene svijeta da ostvare svoje snove, Ujedinjeni narodi dodijelili su joj titulu počasne ambasadorice za ravnopravnost spolova.

Ravnopravnost spolova

Ovu će nagradu na specijalnoj ceremoniji 21. listopada 2016. prihvatiti predsjednica DC Entertainmenta Diane Nelson, a možda i glumica Lynda Carter koja je utjelovila ovaj link na filmskom platnu u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Iako je mjesto počasne ambasadorice dodijeljeno čudesnoj ženi kako bi se povećala ravnopravnost spolova u svijetu, mnoge žene tvrde da izmišljen lik u oskudnom kostimu koji vitla zlatnim lasom nije najrealističniji prikaz žene u 2016. godini.

Britanska stranka za ravnopravnost rekla je kako je 'prikladno duhovito da se Ujedinjeni narodi nisu mogli prisjetiti niti jedne stvarne žene da preuzme ovu važnu ulogu.'

Je li Wonder Woman prikladan izbor za počasnu ambasadoricu UN-a?

glasova:

Prave superjunakinje

Svakoga dana upoznajem zapanjujuće žene, žene koje su preživjele nasilje ili se suprotstavile normama kako bi se popele na vrh neprijateljske industrije, ili su bljesnule na području umjetnosti, medija, sporta ili zdravlja.

Te su žene stvarni superheroji. One ne nose vruće hlačice i nemaju moć za rukovanje Thorovim čekićem, ali one mijenjaju živote i pravi su uzori za mlade ljude
,“ izjavila je predsjednica britanske stranke za ravnopravnost, Sophie Walker.

Iako čudesna žena nije stvarna, to ne znači i da neće biti „vidljiva“. Avatar čudesne žene koristit će se na društvenim mrežama kako bi se promovirale poruke vezane uz ravnopravnost spolova te protiv spolnog nasilja, objasnili su u Ujedinjenim narodima.

Povrh svega, snimljen je novi film o čudesnoj ženi, koju tumači Gal Gadot, a koja će se početi prikazivati u svjetskim kinima u ljeto 2017. godine. U traileru pogledajte najavu za film o ovom važnom liku iz stripa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju