Iako nam učenje svima teško pada, posebice jer su sjećanja na srednju školu i fakultet još uvijek svježa, znamo da se, kada su u pitanju jezici, ono itekako isplati. No, da učenje stranih jezika nije isto kao i u školi te da se jezik može brzo naučiti uz malo dobre volje, potvrdile su nam i profesorice iz škole stranih jezika Vodnikova.

Ono što je najvažnije kod odabira stranog jezika jest da imamo veliku želju i volju naučiti ga. Tako ćemo ga najlakše svladati jer ćemo ga s veseljem učiti čak i kada nismo na nastavi, pa će se ponekad 15 minuta učenja lako pretvoriti u dva sata, a da to nismo ni opazili.
Najtraženiji su engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski i ruski Najtraženiji su engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski i ruski Foto: Getty Images
Najviše se traže engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski i ruski, a baš za njih, zajedno s hrvatskim za strance, Vodnikova ima priznate programe za svih šest stupnjeva Vijeća Europe. Kao najstarija škola stranih jezika u Europskoj uniji i prva priznata u Hrvatskoj, Vodnikova ima dugu tradiciju i vrsne profesore, stoga ne čudi da se u njihovim učionicama uvijek traži mjesto više.

Njihova je nastava koncipirana tako da se velik naglasak stavlja na konverzaciju, a, naravno, polaznici uče i sve ostale vještine – slušanje, čitanje i pisanje – sve uz zabavne sadržaje kako bi učenje jezika bilo baš poput igre. No, postoje trikovi uz koje ćemo jezik lakše svladati i izvan učionice. O tome smo razgovarali s profesoricama Blankom Pejić i Nevom Breider Živković iz Vodnikove, koje su nam dale korisne savjete kako brzo naučiti strani jezik, kako ga uspješno svladati.
Čitanje knjiga na stranom jeziku pomaže u njegovom bržem usvajanju Čitanje knjiga na stranom jeziku pomaže u njegovom bržem usvajanju Foto: Getty Images
ČITAJTE KNJIGE NA STRANOM JEZIKU
Međutim, nemojte čitati Jane Austen ili Charlesa Dickensa. To je vokabular koji nam ne treba. Čitajte neku modernu fikciju – ljubavne romane ili krimiće, ovisno o tome što vas zanima, objasnila je profesorica Blanka.

UPIŠITE ŠKOLU STRANIH JEZIKA
U školu ići zato što vas profesor vodi, daje vam određene informacije koje sami ne možete saznati. Vodnikova ima jako puno iskustva. Imamo sve certificirane programe za 7 stranih jezika. Imamo profesore koji su vrhunski, koji su zabavni, koji zaista nauče polaznike jezik, rekla je Neva.

GOVORITE ČAK I AKO GRIJEŠITE
U Vodnikovoj obraćamo veliku pozornost na komunikaciju jer se putem komunikacije vidi zaista znanje stranog jezika. Na svakom satu i u svakoj grupi mnogo se komunicira. Ono što je najvažnije jest da se govori. Nema veze ako se pogriješi. Tko griješi, taj će i naučiti, ispraviti se, naučiti kako ispravno reći određenu frazu, rečenicu ili bilo što što mu je tada potrebno, naglasila je profesorica Neva.
Slušajte izvorne govornike kako biste učili na njihovim primjerima i greškama Slušajte izvorne govornike kako biste učili na njihovim primjerima i greškama Foto: Getty Images
SLUŠAJTE PODCASTE NA STRANOM JEZIKU
Trenutačno slušam Españolistos, podcast o učenju španjolskog jezika u kojemu izravni govornik toga jezika uči i ispravlja neizvornog govornika toga jezika, tako da možete učiti na njihovim greškama, rekla je Blanka.

RAZGOVARAJTE SAMI SA SOBOM
Zvuči pomalo ludo, ali pričajte sami sa sobom. To je meni mnogo pomagalo dok sam učila jezik na fakultetu. Znači, pričate, izgovorite neke riječi prvi put i možete sami sebe ispraviti kada nešto pogrešno kažete. Jako je efektivno, međutim to možete vjerojatno raditi jedino kada ste sami doma, rekla je Blanka.

S ovim savjetom slaže se i Neva, koja smatra da je to jedan od najboljih načina na koji će nam jezik lakše ući u uho.

To je inače vrlo dobro i ako vam postane dosadno pričati sam sa sobom, onda mijenjate naglaske – irski, američki, britanski, glumite da ste Francuz pa govorite engleski, Nijemac, Talijan. Bude zanimljivo i smiješno, rekla je Neva.
Gledanjem omiljenih serija i filmova na stranom jeziku ćemo lakše savladati jezik koji učimo Gledanjem omiljenih serija i filmova na stranom jeziku ćemo lakše savladati jezik koji učimo Foto: Getty Images
GLEDAJTE SERIJE S TITLOVIMA NA STRANOM JEZIKU
Gledajte serije na tome jeziku s podnaslovima na tome jeziku. Ako hoćete naučiti, primjerice, pravni engleski, gledajte Suits, ako hoćete naučiti medicinski engleski, gledajte Uvod u anatomiju. Tako ćete naučiti vokabular koji vas zanima, savjetovala je Blanka.

KOMUNICIRAJTE S IZVORNIM GOVORNICIMA
Postoji mnogo grupa na internetu i u tim grupama možete pronaći strance koji se spremaju za IELC, TOEFL, TOLES i žele vježbati komunikaciju. Dakle, možete s njima razgovarati, jedni druge ispravljate, razgovarate o određenim temama koje vas zanimaju, objasnila je profesorica Neva, koja smatra da je zbog interneta danas neizmjerno lakše stupiti u kontakt s osobom čiji materinji jezik učimo.
Zbog interneta je danas lakše komunicirati s izvornim govornicima stranog jezika Zbog interneta je danas lakše komunicirati s izvornim govornicima stranog jezika Foto: Getty Images
U Vodnikovoj trenutačno traju upisi – radnim danom od 8 do 20, subotom od 8:30 do 13 sati. Zato, ako imamo vremena, volje i želje, vrijeme je da odaberemo jezik i zaputimo se u školu stranih jezika. Učenje stranog jezika gradi nas kao osobe i dodaje nam još jednu vrijednost koja može biti odlučujući faktor u određenim situacijama, a pridržavamo li se savjeta koje su profesorice s nama podijelile, učenje će biti lako kao pjesma, osobito za Hrvate, koji su, kao što već znamo, vrlo nadareni za učenje stranih jezika, kao i svi slavenski narodi.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vodnikova po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju