Blaga mediteranska klima idealna je za rast bugenvilije pa tako i hrvatsku obalu krase brojne raskošne bugenvilije, neke i toliko raskošne da im se i njihovi vlasnici čude. Bugenvilija koja raste u mjestu Privlaci kod Zadra nikada nije bila velika i bujna kao ovoga ljeta.

Galerija Bugenvilija koja raste u Privlaci kod Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe Bugenvilija u Privlaci blizu Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe - 7 Bugenvilija u Privlaci blizu Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe - 6 +12 Bugenvilija koja raste u Privlaci kod Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe

Ova ljubičasta krasotica raste u dvorištu majke Darije Grbić, koja i sama ima veliku bugenviliju, ali priznaje da njezina nije bujna kao mamina. Bugenvilija Darijine mame stara je oko deset godina, a razmnožili su je od Darijine bugenvilije koja ima više od 15 godina.

Bugenvilija u Privlaci blizu Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe - 8 Za takav raskošan rast bugenvilije je, dakle, trebalo jedno desetljeće, što za taj cvijet i nije puno (Foto: Privatne fotografije)

Za takav raskošan rast bugenvilije trebalo je, dakle, jedno desetljeće, što za taj cvijet i nije puno. Prema Darijinim riječima, nema tu puno filozofije. Bugenviliji mediteranska klima savršeno paše, a evo u čemu je još tajna njezinog impresivnog rasta.

Tajna je da joj dajemo puno vode, a sunca ima, kratko će Darija.

Bugenvilija Darije Grbić iz Privlake kod Zadra - 5 Bugenvilija Darije Grbić iz Privlake kod Zadra (Foto: Privatne fotografije)

Privlaka je inače mirno turističko mjesto, usredotočeno uglavnom na obiteljski turizam. I obitelj Darije Grbić bavi se turizmom te imaju apartmane. Njihovi gosti uživaju i u bugenvilijima koje krase dvorište, a savršena pozicija za Darijinu bugenviliju našla se ispred ulaza u njihovu crnu kužinu u kojoj guštaju svaki dan.

Bugenvilija Darije Grbić iz Privlake kod Zadra - 1 Darijina bugenvilija raste ispred ulaza u crnu kužinu čiji je interijer jednako impresivan (Foto: Privatne fotografije)

Crne kužine specifične su za Dalmaciju. To su konobe, odnosno kuhinje napravljene u starinskom štihu koje obavezno imaju komin za praviti peku.

I naši gosti, a i prolaznici dive se bugenviliji i fotografiraju ispred nje, kaže Darija Grbić iz Privlake kod Zadra. Kako i ne bi kad je toliko lijepa i očaravajuća!

Bugenvilija u Privlaci blizu Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe - 7 Bugenvilija koja raste u Privlaci kod Zadra ovo ljeto nadmašila je samu sebe (Foto: Privatne fotografije)

Najljepša splitska bugenvilija zaslužuje svoju priču Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 3 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 1 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 5 +9 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 6

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju