Bugenviliju koja raste u Splitu, najveću na našim prostorima, u svom dvorištu uzgojio je Splićanin Denis Bojčić, strastveni uzgajivač i najveći kolekcionar bugenvilija i hibiskusa u Europi. I brojni strani turisti koji dođu u Split znaju za Denisovu fascinantnu kolekciju i, naravno, za uspomenu žele fotografiju ispred njegove veličanstvene bugenvilije.

Galerija Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 3 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 1 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 5 +9 Pogled na Denisovu bugenviliju iz susjedove kuće

Denis Bujčić cvijeće uzgaja već četiri desetljeća, a počeo je s 15 godina, baš s bugenvilijom. Njegova majka ljubiteljica je cvijeća, pa je tu ljubav naslijedio od nje, a upravo mu ona i pomaže oko cvijeća u manjim poslovima, sađenju i zalijevanju. Sa svoje 84 godine još je u snazi, veli nam Denis.

Ne postoji vrsta cvijeća koja nije prošla kroz Denisove ruke jer sve je želio vidjeti i probati, ali bugenvilija je bila i ostala njegova najveća ljubav i glavna preokupacija, pogotovo otkako je zbog autoimune bolesti mišića morao otići u invalidsku mirovinu. Zbog te bolesti Denis, kako kaže, nekad funkcionira, nekad ne, imao je i velikih problema s očima i vidom, izuzetno povećane vrijednosti jetre, ali posvećenost biljkama diže ga iz crnila loših dana.

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 10 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja (Foto: Privatne fotografije)

Cvijeće je moj život, relaksacija, uživanje. Kad se iz bolnice ili od liječnika vratim među svoje biljke, mene to preporodi, cijeli život gledam skroz drugim očima i to me veseli. Uz biljke zaboravim na sve svoje probleme, ne treba mi ništa drugo. Prodajom cvijeća zaradim još koju kunu sa strane na ovo malo penzijice, kaže nam Splićanin, jedan od nekoliko hobista u svijetu koji stvaraju nove hibride hibiskusa. U svjetskom registru Denis ima registriranih tridesetak vlastitih hibiskusa koje je stvorio, a to je, ističe, proces koji iziskuje puno volje, želje, vremena, a pogotovo strpljenja.

A svijet nema baš strpljenja, sve bi htjeli instant, na gotovo, da se ne zalijeva i da raste samo. Plastični cvijet je najbolji tada, uživaj u plastici, smije se Denis pa dodaje:

S biljkama moraš kao sa živim bićima, dati im sve što im treba, kao što bi dao djetetu ili životinji.

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 8 Denis je uspio uzgojiti i hibiskus plave boje kojeg je nazvao Cro Denis' Pride (Foto: Privatne fotografije)

Kod uzgoja cvijeća ima vrlo visoke kriterije, želi samo high class, da biljka ima jak, tvrd, postojan cvijet, da nije tanana struktura, opisuje.

Od uzgojenih biljaka kroz tri-četiri godine selektiram i od njih 50-ak možda dvije, tri, četiri biljke uspiju, odnosno registriram ih. Puno puta se dogodi da od izuzetno lijepih, izvanrednih roditelja dobijem ružne potomke. To kod mene ne prolazi, smije se Denis. Ponosan je i na svoj hibiskus plave boje koji je uspio uzgojiti, nazvao ga je Cro Denis' Pride i to mu najdraži hibiskus.

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 6 Pogled na Denisovu bugenviliju iz susjedove kuće (Foto: Privatne fotografije)

Veličanstvena bugenvilija formosa, klasična i najstarija vrsta bugenvilije na našem području, koja krasi njegovu kuću, fascinira i oduševljava i domaće i turiste.

Koliko se fotografija napravilo ispred moje kuće radi bugenvilija! Ljudi su me upoznali kroz sve te puste godine, pa i strani turisti znaju za mene, kaže strastveni uzgajivač cvijeća iz Splita.

Dvorište u Našicama koje je mama Martina uredila tako čarobno Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 16 Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 20 Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 24 +21 Čarobno dvorište u Našicama prepuno zelenila i cvijeća - 25

Oduševljava prolaznike: Najljepši zagrebački balkon, na kojem raste 120 biljaka Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 14 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 2 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 13 +13 Zagrebački balkon prepun cvijeća zadivljuje prolaznike - 12

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju