"Od ponedjeljka. Ma ne, budem to kada klinci završe... Nemam sada vremena, toliko se toga skupilo na poslu, a i njega mi je više dosta... Nakon Nove godine, to je najbolje vrijeme za sve odluke..."

Ove smo rečenice toliko puta i čule i izgovorile, jer puno bi toga trebalo stati u 24 sata dnevno i 52 tjedna koja kreću u trenutku donesenih i (gotovo) nikada realiziranih odluka izrečenih na početku godine.

Iskoristite energiju ljeta i trenutke provedene s onima koji nam žele najbolje u životu kao poticaj za donošenje odluke da postanete najbolja verzija sebe. Odvojite vrijeme i posvetite se riječima, knjigama, crtežima i brojkama kojima ćete postići unutarnje zadovoljstvo, usavršiti posao koji vas ispunjava ili se prekvalificirati kako biste se napokon pozdravili s radnim mjestom u kojem se ne prepoznajete.

Kao što nadopunjujemo i razvijamo svoj stil i ukus, stalno isprobavajući nešto novo i uzbudljivo, tako i naša unikatna kolekcija moždanih vijuga zaslužuje naše vrijeme i pažnju zbog toga što znanje nikada ne izlazi iz mode.

A jedna od najpozatijih dizajnerica iz svijeta mode Vivienne Westwood mnoge je generacije žena, od svojeglavih tinejdžerki do profinjenih dama, naučila kako je najpoželjniji modni dodatak omiljena – knjiga.

Učenje nije ona profesorica zbog koje nismo zavoljeli povijest niti je ono ispit iz međunarodne ekonomije jedva položen iz trećeg puta. Učenje je naš rast koji ne prestaje s fotografijom na kojoj buket cvijeća držimo u jednoj, a željeni tuljac s potvrdom škole ili fakulteta u drugoj ruci.

A knjige, želje i snovi nerijetko su potisnuti kreditima, pelenama i poslovima kojima plaćamo račune, stavljeni na čekanje za neka druga vremena, a ionako – je li stvarno bitno koliko i što znaš? Naravno da je bitno.

Nemojte se obeshrabriti niti prepustiti ideji kako je znanje beskorisno. Svi smo se već imali prilike uvjeriti kako uspijevaju i oni koji ne cijene niti stranicu knjige niti kapljicu znoja, oni koji su umjesto savladanih lekcija nudili priče, prazne i šuplje, gotovanske i prepredene. Takvi će možda omalovažavati i umanjivati tvoje i naše znanje jer to im je jedini alat kojim znaju rukovati. Ali s njim mogu složiti tek krhku i nestabilnu kulu od karata bez temelja i budućnosti.

Osim što će svako „rudarski“ ostvareno postignuće donijeti dostojanstvo i ponos, ono će bez predrasuda uvijek biti prepoznato i nagrađeno. Možda ne odmah ili za 6 mjeseci, ali za njega će uvijek biti budućnosti.

Budite gladne znanja i izrađujte nakit, usavršavajte strani jezik ili pečenje omiljenih torti, uz maštu i naučene savjete od običnih kutaka stvorite prizor kao iz hotela s pet zvjezdica – ma sve što vas veseli!

OD POKLONA PRIJATELJICI DO – ČESTITAM, DOBILI STE POSAO

Na to vas može potaknuti poklon prijateljici za rođendan, povoljne avionske karte za vikend u Parizu, podebljavanje kućnog budžeta ili odluka da napokon čujete rečenicu – čestitam, dobili ste posao.

Učenje nije ona profesorica zbog koje nismo zavoljeli povijest niti je ono ispit iz međunarodne ekonomije jedva položen iz trećeg puta. Učenje je naš rast koji ne prestaje s fotografijom na kojoj buket cvijeća držimo u jednoj, a željeni tuljac s potvrdom škole ili fakulteta u drugoj ruci.

Ma nema više roditeljskih sastanaka (osim u mama perspektivi), nevoljenih predmeta i škripe krede po ploči. Sada imamo slobodu same izabrati što nas tjera naprijed i s kojim ćemo saveznicima do toga doći.

Među desetinama tisuća besplatnih aplikacija posvećenih učenju različitih vještina i tema skinite one uz koje ćete unaprijediti svoju englesku gramatiku, fotografije na Instagramu ili naučiti kako uzgojiti najljepše ruže u kvartu. A kada pronađete svoju zaboravljenu strast, upišite tečaj kojim ćete je probuditi i njegovati.

Godišnja članarina od 50 kuna u knjižnici omogućit će vam pristup tolikim svjetovima i likovima kojima ćete proširiti svoje vidike i prepoznati sebe u junakinjama, hrabrim i prekrasnim ženama, nježnim i tvrdoglavima, i u kojima ćete upoznati nove prijatelje. Knjige minute u tramvaju ili u krevetu prije spavanja pretvaraju u napetu avanturu, najnježniju romantiku ili putovanje života.

Budite gladne znanja i izrađujte nakit, usavršavajte strani jezik ili pečenje omiljenih torti, uz maštu i naučene savjete od običnih kutaka stvorite prizor kao iz hotela s pet zvjezdica – ma sve što vas veseli!

Samo nemojte odložiti „modne dodatke“ i ostati na jednoj od stanica misleći kako je posljednja. Na putovanju znanja čeka vas toliko fascinantih ljudi, trenutaka i prilika, među kojima su i one za koje ne trebate prevaliti brojne kilometre jer vas od nje dijeli tek nekoliko klikova mišem. Jedna je od takvih – Zadovoljna akademija.

Pozivamo sve vas iz cijele Hrvatske da se javite na naš natječaj te odaberete jednu od ponuđenih besplatnih edukacija kojom ćete postati ispunjenije, samostalnije i zadovoljnije.

Manikiranje noktiju, računovodstvo, uređenje interijera, šivanje ili web-programiranje samo su dio raznovrsnog „izloga znanja“ prostranog od Vukovara do Dubrovnika, iz kojeg možete odabrati ono što vas zanima.

A da je znanje itekako vrijedna i uvijek stabilna valuta, tijekom trajanja natječaja Zadovoljna akademije uvjerit će vas i poznata imena iz uspješne Hrvatske koja do svojih ciljeva i pobjeda dolaze redovitim učenjem – od glumica i balerina iz mjesecima unaprijed rasprodanih predstava, preko dizajnera čiji se modeli nose od Moskve do New Yorka.

I vatrogasna zapovjednica i neurokirurginja, kao i chefica i astrofizičarka reći će vam zašto žele da nikada ne prestanete pomicati svoje granice.

Svi se oni obraćaju upravo vama koji čitate ovaj tekst misleći – ma nije to (ipak) za mene – kako bi vas ohrabrili da ne prestanete učiti.

Zašto? Zato što vam vaše znanje nitko nikada ne može oduzeti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju