Nikola Tesla bio je jedan od najvećih znanstvenika čitave ljudske povijesti. Taj talentirani inženjer, genijalni izumitelj i futurist promijenio je način na koji danas živimo.

No imao je, u najmanju ruku, vrlo zanimljiv pogled na žene i odnos između muškaraca i žena.

Nikada se nije ženio, a navodno je, često bez imalo zadrške, komentirao kada mu se ne bi svidjela odjeća neke žene te je svoju tajnicu otpustio jer se previše udebljala. S druge strane, najbolja prijateljica bila mu je žena te je obožavao i svoju majku.

Nije jasno u kojem je trenutku postao, na neki način, protivnik napretka žena i feminističke borbe, no čvrsto je vjerovao u to da žene same sebi čine štetu time što žele postati poput muškaraca te da je to bez imalo sumnje put u propast.

Godine 1924., četiri godine nakon što su žene u Sjedinjenim Američkim Državama dobile pravo glasa, u intervjuu za američki Galveston Daily News bez imalo je zadrške iznio svoja razmišljanja o ženama i pojasnio zašto se nikada nije oženio te, kako je i vjerovao, nikada i neće, što se pokazalo točnim.

U jednom trenutku Tesla kaže:

Oduvijek sam smatrao da žena posjeduje delikatne kvalitete, um i dušu zbog kojih je superiornija muškarcu. Stavljao sam je na pijedestal, figurativno rečeno, i smatrao je nadređenom muškarcu (...) Smatrao sam se nedostojnim nje. No to je bilo nekada. (...) Na mjesto te žene došla je žena koja misli da je njezin najvažniji cilj u životu postati što više nalik muškarcu – u načinu odijevanja, glasu, poduzetim akcijama, sportu i postignućima bilo koje vrste.

Iako to na prvi pogled zvuči vrlo degradirajuće za žene, zanimljivo je njegovo daljnje objašnjenje.

Pokazalo se da ženski mozak ima kapacitet za sve mentalne zahtjeve i postignuća baš kao i muški, a kako će se generacije smjenjivati, taj će se kapacitet širiti, kaže Tesla.

Žene su postale snažnije nego muškarci, i tjelesno i mentalno. Svijet je iskusio mnoge tragedije, no prema mojem mišljenju, najveću tragediju svih vremena predstavljaju uvjeti u kojima se žena bori protiv muškaraca te u brojnim slučajevima zaista i uspijeva u tome na radnom mjestu. Ta rastuća tendencija žena da zasjene muževnost znak je propadanja civilizacije.

Bez imalo sumnje, na njegovo mišljenje utječe i ranije spomenuta činjenica o ženskom dobivanju prava glasa u SAD-u, a time je dodatno potpirio vatru brojnih drugih muškaraca koji se nisu slagali s time što žene dobivaju itekako zaslužena prava koja su trebala dobiti stoljećima ranije.

Tesla kaže kako s time dolazi vrijeme carstva matrijarhata, a čitavu našu civilizaciju uspoređuje sa svijetom pčela.

Albert Einstein Bolje i od škole: Pismo Alberta Einsteina sinu koje moraju pročitati "loši" učenici

Naša će civilizacija doći u stanje kakvo nalazimo kod pčela i drugih kukaca – u stanje u kojem će mužjak naprosto biti smaknut. U tom carstvu matrijarhata muškarci će biti u milosti žena i samo faktor u održavanju vrste, rekao je Tesla upozoravajući pritom na to da će želja za ravnopravnošću naštetiti ne samo čitavu društvu nego napose ženama.

Kako je dalje pojasnio u intervjuu, smatrao je da žene neće uspjeti u tom novom svjetskom poretku, nego će postati žrtve vlastitog uspjeha.

Žena je zapravo žrtva, a ne pobjednik, kako ona to misli. Ambiciozna je, vrlo često daleko izvan svog prirodnog okruženja, a sve kako bi postigla ono za što misli da želi. Često zaboravlja da ne mogu sve koje žele biti 'zvijezde filma', rekao je.

Isticao je kako se njemu čini da žene nisu osobito sretne tim novim poretkom koji je na vidiku i novostečenom slobodom.

No dvije godine kasnije u intervjuu za časopis Colliers kao da je ublažio svoj, u najmanju ruku, vrlo radikalan pogled na feminizam. Uzimajući u obzir bežičnu tehnologiju koju je predvidio, smatrao je da će ona na neki način dodatno osloboditi žene i potaknuti ih na daljnje obrazovanje.

Žene same sebe vode u propast željom za slobodom, misli ovaj znanstvenik.

Pokazalo se da ženski mozak ima kapacitet za sve mentalne zahtjeve i postignuća baš kao i muški, a kako se generacije budu smjenjivale, taj će se kapacitet širiti. Prosječna će žena postati obrazovanija od prosječnog muškarca, a njezin će mozak biti stimuliraniji, aktivniji i snažniji zbog svih onih stoljeća 'odmora'. Žene će ignorirati prošlost i uzdrmati civilizaciju svojim napretkom, kaže.

Samo desetljeće nakon tog intervjua sve je veći broj žena počeo ulaziti u STEM područje (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), a veliki Albert Einstein parafrazirao je Tesline riječi u pismu upućenom djevojčici imena Tyfanny, koja je željela postati znanstvenica.

Nema sumnje u to da je Nikola Tesla bio posebna ličnost. Činjenica je da bez njegova doprinosa ne bismo danas ni čitali ovaj tekst na našim ekranima, mogli razgovarati s obitelji i prijateljima na drugom kraju svijeta i mnogo toga što uzimamo zdravo za gotovo. No da je imao radikalne poglede na rodne uloge – imao je.

U brojnim je intervjuima isticao ljepotu žene, nešto što je smatrao njezinim najvećim darom.

Ipak se u poznijim godinama djelomično odmaknuo od toga i isticao da su i žene i muškarci jednako vrijedni, no svojim razmišljanjem o tome da napredak žena civilizaciju vodi u propast otvorio je Pandorinu kutiju i, ono što je najgore, njegove su izjave izvađene iz konteksta postale krilatice muškarcima koji ženu vide samo kao vilu kućnog ognjišta.

Nikola Tesla Nikola Tesla prijavio je čak 112 patenata (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju