Prevariti ili varati ili se pak nadati da postoji recept za sretan brak ili vezu? Svatko sam donosi tu odluku, a Nikolina Pišek zna što ona nikako ne želi od svog muškarca!

Prijateljica koju je prevario muž nedavno mi je otkrila kako je tijekom spašavanja svog braka shvatila da u muško-ženskom odnosu možeš biti prevaren ili onaj koji vara. Zamislila sam se nad njenom teorijom jer nam svima padaju na pamet razne stvari, pogotovo nakon nekoliko godina braka, no imamo li uistinu samo te dvije opcije i je li onda bolje varati ili zažmiriti na partnera koji to radi? Ili vjerovati u onu treću – biti u sretnom braku s ponekom trzavicom?

Ovo te pitanje muči jer si negdje duboko u sebi svjesna da sa ovom postavkom neto nije u redu. Tvoja prijateljica je ogorčena, to je jasno kao dan... Prevarena je, rane su još uvijek bolne, razočarana i željna osvete...

Ako je to premisa, da je ljubav zapravo nadmetanje, i da je poanta u tome da partnera preduhitriš u njegovu lošem naumu - onda odustani odmah! Mnogo je manje stresa ako živiš sama s nekoliko mačaka.

Zagrebeš li malo ispod naizgled glamurozne površine varanja, shvatit ćeš da najveći broj prevara uzrokuje nedostatak samopouzdanja i nesigurnost. A to i nije baš laskavo za onoga koji vara, zar ne?

Prevara koju sam ja iskusila na svojoj koži uzrok je ležao upravo tu... Morao se dokazati kao mužjak barem na nekom području, budući da je na mnogima zakazao. I bojim se, a sumnje su mi i potvrđene, niti ta indiskrecija nije pomogla u ispravljanju poljuljkanog ega. Pa čemu onda prevara? Zašto se ljudi izlažu tolikom riziku i mogućnosti da zauvijek razore svoje veze i brakove? Koji su porivi da se upuštaju u to?
Mnogi...

Karakteristična je za sve narode i kulture, pa čak i bogove. Grke pogotovo, jer sve to je ljudsko njima nije bilo strano, pa je tako i s vanbračnim avanturama. Tumači antičkih knjiga potvrđuju da je takve sklonosti imala upravo lijepa i zavodljiva Afrodita. Svemoćni Zeus joj je za supruga podario svog hromog i ne tako dopadljivog sina Hefesta, boga vulkana i vatre. Afrodita se zagledala u mišićima i koječime još obdarenog Aresa, boga rata. Siroti mu rogonja - Hefest, izmislio je 'službeni put' i zaskočio božanski par preljubnika.

Kako će se neka osoba ponašati u braku zavisi od mnogih faktora. Između ostalog i od shvaćanja braka kao institucije, od strukture osobnosti, njenog odgoja, mikro i makro okruženja, obrazovanja, a prije svega od obitelji u kojoj je odrasla.

Kod nas se muška nevjera, na žalost, još uvijek smatra prednošću, a ne manom. No, nasuprot tome, kontradiktorno je i istinito da žene u braku ne vole muževe - preljubnike, ali nisu voljne niti udati se za nekoga tko je oduvijek bio na glasu kao 'šonjo' i 'šterber'. Privlače nas muškarci s ugrađenim mehanizmom osvajanja, šarmeri, i s takvima češće ulazimo u brak. Tek kasnije dolazi do sudara s realnošću i shvaćamo da smo postale domaćice i 'zatočenice u kući', a oni i dalje ostaju šarmeri i osvajači van kuće.

Varamo jer 'želimo jasnije vidjeti svoju vezu', 'začiniti svoj brak', želimo se osjećati poželjno, nadoknaditi propušteno, želimo novog partnera, varamo iz panike, varamo zbog koincidencije, varamo da bismo se osvetili... Toliko uzroka, toliko izgovora, da bismo na kraju izgubili sami sebe... Zato kažem sami sebe?

Pa zato što to i je život u laži, u bijegu, u površnim vezama bijeg od sebe samoga. Žudimo za velikim emocijama, za vrhuncima koje nam mogu isporučiti hormonalni vlakovi smrti isprovocirani tjelesnim podražajima, željni smo topline i priznanja, ali nikom ne dajemo šansu da takav odnos i uspostavimo. Kukavice smo. Bojimo se prepustiti, jer bi to značilo da možemo i biti ranjeni.

A kako znati procijeniti je li to vrijedno i iskreno ako te nikada nije zaista i boljelo?

Ja sam sa sobom odavno donijela pakt - samo iskreno i do bola, ili nikako. I da, ozbiljna sam, radije nikako.

Ne zanimaju me poluveze, polumuškarci i njihove poluistine, radije ću čuti istinu, pa makar bila i katastrofalna po mene.
Pozdravljam te u nadi da si shvatila da se boli ne treba bojati. Jer onda nećeš znati niti uživati...

>> Preljub: Oprostiti ili progledati kroz prste?

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Sve Nikolinine kolumne pročitajte ovdje!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju