Žene još uvijek prvo sumnjanju u sebe i vjeruju da su one krive u slučaju kada im nedostaju kvalitete za osvajanje muškaraca. Oštra Nikolina se podigla na zadnje noge i stala u obranu lijepih, pametnih, obrazovanih, jednom rječju SVIH žena!

Draga Nikolina,
oduševljena sam Vašim savjetima i odlučila sam pisati. Imam 21 godinu, neskromno mogu reći da sam atraktivna i lijepa. Muškarci lude za mnom, ali niti jedan nema hrabrosti konkretizirati odnos ili me pozvati van. Često kažu da sam previše lijepa za njih. Nije mi problem napraviti prvi korak, ali čini mi se da me se muškarci boje. Ozbiljna sam studentica, znam što želim od života i ljudi ali to kao da njih još više odbija. Nije mi jasno, imam sve predispozicije da budem skoro savršena djevojka, ali oni kao da traže neke koje su manje uspješne, manje lijepe, manje pametne. Što je sa ovim muškarcima? Zašto moraju uvijek težiti da budu alfa mužjaci? Da li da tražim nekoga tko me se ne boji, tko će mi moći parirati ili da sakrijem sve svoje strane koje plaše muškarce? Sa svima sam uvijek pristupačna i prijateljski nastrojena, ali opet suprotni spol gleda na mene kao na nekog nedostupnog, a ne kao na običnu djevojku iz susjedstva. Hvala na pomoći!

Veliki pozdrav za najbolju kolumnisticu.

Iako mi se već čini deplasirano uspoređivati muškarce sa šekretima, koji su ili zasrani ili zauzeti, ispada da se neprekidno vraćamo nekim preživjelim konstatacijama. Jest, objektivna je činjenica da su žene brojčano zastupljenije u svjetskom stanovništvu, da je velika vjerojatnost da je svaka cura iz, nazovimo je tako, urbane sredine okružena s povećim brojem gay muškaraca, dakle, muškaraca apsolutno nezainteresiranih za akciju, da su se pravila igre ponešto promijenila od vremena naših mama i baka.

Ali jednu stvar puzdano znam: nema toliko lijepe, sposobne ili obrazovane i uspješne žene koja zbog svojih kvaliteta NE MOŽE pronaći muškarca.

Cure, ajmo sada duuuboko udahnuti, uozbiljiti se i istresti istinu na sunce! Pa, majčicu nam ljubim, koliko je među nama supermodela nobelovki koje su uz to i na visokim državničkim pozicijama? A i da jest, OTKADA je to hendikep??!!

Koliko znam, Cindy Crawford, Christy Turlington, Gisele Bundchen i, naprimjer, nadasve plodna Heidi Klum su certificirani supermodeli, ljepotice s pedigreom, cure koje u godini dana bez problema utrže godišnji proračun države u kojoj živimo, i uz to su još i kapitalizirale i svoj poduzetnički nerv. Dakle krajnje nepodobne za jednu emotivnu vezu s pripadnikom muškog roda. Jerbo bi se jadničci isprepadali kada bi ih vidjeli onako jedre i prpošne, dugonoge i kosate. A koliko znam, one u tom segmentu problema nemaju, kao ni cijela ergela što holivudskih, što manekenskih diva.

Po mom skromnom mišljenju, uvijek se nađe neki mužjak koji će se žrtvovati i odraditi i taj teški zadatak. Pa koga mi to zavaravamo, djevojke? Vrijeme je da se prestanemo samokažnjavati s frazama kojima se međusobno (prijateljski, naravno) ohrabrujemo u trenucima krize.

‘Naravno, dušo’ tješi me prijateljica dok ja neutješno revem zbog odbjegle ljubavi, izmrcvarenog ega i propalih aviokarata za vikend u Amsterdamu.

‘On se preplašio jer je svijestan da si predobra za njega. Prepametna, prezgodna, predobro ti ide.... Muškarce to plaši’, u dahu izgovori ona i skrene pogled s mojih natečenih crvenih očiju i nosa ispod kojeg se upravo stvarao jedan balon. Na brzinu mi doturi maramicu, i, dok sam ja zdušno puhala, ona brže bolje nastavi po mojoj apsolutnoj superiornosti kako bi spriječila daljnje tuljenje.

‘Bojao se da te neće moći zadržati, nije imao energije boriti se za svoju poziciju.’

Kako boriti se, majku mu, nisam vidjela dalje od njega, jer, osim što sam kratkovidna, kad se zaljubim sam i poprilično autistična?

Nema toliko lijepe, sposobne ili obrazovane i uspješne žene koja zbog svojih kvaliteta NE MOŽE pronaći muškarca.

‘Muškarci vole biti vođe, a s tobom je, draga, teško držati korak. Muškarci vole biti alfa-mužjaci..!’

Alfa mužjaci, a što drugo? I ja bih voljela biti Scarlet O Hara, pa tko me pita? Moram li napomenuti da Amsterdam još nisam vidjela i da mi je više pasalo čuti ovakvu uljepšanu poluistinu nego kako zaista stoje stvari!

Nekada se znalo.
Muškarac je radio i bio zadužen za egzistenciju svoje obitelji. Ženina je funkcija bila rađanje i odgoj djece. Žene su uglavnom bile identificirane sa ženskim principom, a muški princip im je bio potisnut u podsvijest (animus). Isto tako, muškarci su bili identificirani sa svojim muškim principom, a ženski princip (anima) im je bio potisnut. I tako je to bilo sve do naših dana.

To make long story short, (jer tu ima materijala za salonsku raspravu), završilo je razdoblje necjelovitosti, ovisničkih odnosa i osjećaja da nismo potpuni i ispunjeni bez druge (bolje - nedostižne) polovice. Sve više žena zna što želi i to ostvaruje, odnosno osvještava svoj muški princip. Završava potraga za ‚princem na bijelom konj’ koji će joj osigurati fizičku zaštitu i egzistencijalnu sigurnost. Žene postaju kreativno i financijski samostalne i neovisne o seksualnim – bračnim partnerima. Ne žele više biti ‘bogate, sigurne i zaštićene’ isključivo preko muškaraca.

Isto tako ni muškarci više ne žele ovisiti o ženama i sve više osvještavaju svoj ženski princip i uspostavljaju svjesni kontakt sa svojom dušom i duhom. Postaju intuitivni i osjećaju sebe. Sve više postaju neovisni o ženinoj inspiraciji i paradigmi da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena.

Pat pozicija i za muškarce i za žene?

Niti jedna opcija dosadašnjih odnosa nas ne zadovoljava, niti apsolutno zajedništvo, niti samački život. O čemu se tu radi i postoji li izlaz?

Vjerojatno da, ali trebat će vremena da se proces emancipacije muškaraca i žena i novih društvenih uloga završi, što se neće dogoditi za našeg života, pretpostavljam. Mi smo neka, rekla bih, prijelomna, tranzicijska generacija, i istina leži na pola puta. Olakšaj si muke na način da shvatiš da nisi sama u svojim problemima, ali i da dio krivice leži i na tebi.

Ako jedna zgodna djevojka nema hrpu udvarača, negdje postoji problem. Možda su tvoji kriteriji previsoki, i to jasno signaliziraš, možda si traženje ljubavi pretvorila u projekt zbog čega si u grču, možda si preanalitična, možda si zaboravila zabavljati se, možda si se toliko fokusirala na svoje kvalitete da izgledaš samodostatno.Toliko možda, a samo jedna želja.

Ali prvi puta sam sigurna u odgovor - opusti se i uživaj u samoći. Bit će gotova i prije no što se nadaš!

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju