Iako se obitelj čini kao ostvarenje svih želja, ukoliko muškarac zapostavi ženu u braku to postaje poput kalupa. Postoji li popravni ispit za takvo stanje i treba li se boriti ili bježati odgovara Nikolina Pišek

Osjećam se često kao na 'vagi', voljela sam samoću ali sam i težila obitelji. Ipak, brak me više razočarao, nego usrećio jer sam shvatila da gubim svoj integritet, osnovna prava slobode i izbora i da postajem ptica u kavezu. Moj muž svojim određivanjima našeg života ubija 'ženu'u meni nametanjem agresivnih metoda 'starog kova'- žena je za kuću i djecu.

Moj duh/tijelo opire se stavljanju u taj kalup, a kolegice tvrde da sam se krivo postavila u početku. Ima li popravnih ispita za takvo stanje ili je moj brak osuđen na propast. Vrijeme leti i dragocjeno je! Dijete je čvrsta poveznica, no je li i dovoljna?

Kako vratiti samopouzdanje, slobodu i ženstvenost jer ne želim bit samo majka i supruga...

U vezi braka postoji jedna zgodna misao koja ima čvrsto uporište u našim svakodnevnim zabludama - brak je sporazum koji dvoje ljudi sklapa kada je njihova veza u najluđoj, najstrastvenijoj, najzasljepljenijoj fazi i zavjetuju se jedno drugome da će tako ostati dovijeka.

Nisam bila u braku, ali kao da jesam. Serijski sam monogamist. Nisam bila u braku jer se tako zalomilo, jer nisam osjetila potrebu niti pritisak da ozakonim pakt s nekim muškarcem, nisam jer... tko zna zašto?? Ali moj historijat dugih veza daje mi za pravo naslutiti kako bi to u braku trebalo biti.

Naime, nitko me nikakvim inkvizicijskim niti kineskim metodama uvjeravanja ne može uvjeriti da papir potpisan pred neznancem koji vrši dužnost matičara može bitno utjecati na odnos dvoje ljudi.

Tko je bio nasilnik i prije, nasilnik će i ostati, tko je bio zatucan i konzervativan, tim papirom neće biti prosvijetljen, tko je promiskuitetan, lažljiv, depresivan, šovinist, bilo što - takvim će ostati i dalje...

Sve će biti kao i prije, samo će vrijeme (ili nedostatak istoga), manjak intimnosti, zahtjevna djeca, problemi s financijama (itd., itd. - nadopuni u nizu riječ koja nedostaje) iz nekada zaljubljenih golupčića u brdo slučajeva napraviti strance i neprijatelje.

'Rat ruža' na domaći način. Jer, najlakše je partnera uzimati zdravo za gotovo. A zašto i ne? Pa, uostalom, u 'njegovom' umu i iz muške perspektive, potpisom na bračnom dokumentu dobili su, u tijelu supruge i žene, i kuharicu i spremačicu i odgajateljicu, i bedinericu i dadilju... sve.

I onda se čudom čude kada žene s vremenom te uloge zaista i prihvate i zanemare i zaborave da su ikada i bile žene. Jer tu ženu u njima, naime, nitko ne hrani. Šokiraju se jadni muškarci nad činjenicom da im žena ne skida viklere i otrcani kućni ogrtač, da je za nju 'bračna dužnost' postala upravo to, i to neugodna. Svedena, ako sam dobro razumjela, baš kao i vi, na razinu osoblja za ispomoć u kući.

A što je dobila ona? Nezainteresiranog cimera koji se iskrca na kauč, i tamo ostane, ukoliko ne ode s nekim na pivu u lokalnu birtiju.

Tko je kriv...?
Pa, rekla bih, oboje...

Ona zato što mu je ugađala i popuštala misleći da čini najbolje za njihov brak, pretvarajući se postepeno u roba bez ikakve iskrice u sebi, on koji je primijenio stečeni obrazac naučen u roditeljskom domu, i koji je svoju poletnu, veselu, lepršavu suprugu pretvorio u osobu koje se najviše gnušao.

A djeca, pomažu li djeca?
Djeca su samo još jedan kotačić u mehanizmu koji, istina, ne provocira bliskost partnera, ali ih tjera da ostanu zajedno unatoč netrpeljivosti. Čista idila. Pakleni krug zatvoren. Perpetuum mobile. Svaka aktivnost samo pothranjuje bezizlaznu pat poziciju...

Po mome mišljenju, jedina moguća terapija je šok terapija. Ili iznenadi neprijatelja i uhvati ga u nebranom grožđu. Budući da suprug očito neće preuzeti inicijativu spašavanja ruševina nekada gorde bračne utvrde (jerbo mu ovako, ruku na srce, i nije loše), to morate, ako imate snage i želje, učiniti vi.

Pronađite neke zanimacije za sebe, ugodite si, otiđite kod frizera ili u teretanu, budite malo neuhvatljivi i nedostupni, osjetite se ponovno lijepom i životnom, podsjetite ga na ženu koju je zavolio. Možda mu se i svidi.

A ako mu se i ne svidi, bitno je da vi izađete iz kolotečine koja vas uništava, i da se zauzmete za sebe. Ili kako je rekao jedan moj prijatelj - idealna žena je ona koja te ne vara, ali je ljubazna i šarmantna kao da to radi konstantno.

Sretno!

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Sve Nikolinine kolumne pročitajte ovdje!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju