Žensku intuiciju ili šesto čulo ne treba uzimati zdravo za gotovo, no je li loš osjećaj dovoljan razlog za prekid veze i treba li partneru progledati kroz prste kada su u pitanju druge žene kojima poklanja pažnju zna Nikolina Pišek

Već dvije godine sam u vezi s dečkom za kojeg od prvog dana vjerujem da je 'onaj pravi', tijekom tog vremena stvorila sam u glavi planove i fantazije o zajedničkoj budućnosti. On je isto od početka lud za mnom i naš odnos je većinu naše veze bio predivan. Stvarno se trudio oko mene i u njegovom životu nije bilo drugih žena. No igrom slučaja, prije dva mjeseca je morao na put. Prije nego što je otišao mučio me osjećaj da će taj put promijeniti našu vezu i odnos. Nakon što se vratio, a moram napomenuti da se nije javio 4 dana, njuškala sam malo i saznala da je bio na kavi s jednom curom. Poslije mi je priznao da je riječ o curi koju poznaje od prije. Ja sumnjam u tu priču i naš odnos se bitno promijenio. Prvo sam ga ignorirala neko vrijeme. Zatim je on počeo trčkarati za mnom i na sve načine me pokušavao vratiti. Sad više ni sama ne znam na čemu smo. Otkad se to dogodilo skužila sam da se dopisuje s još dvije djevojke. Ja se zbog svega osjećam izdano. Ne želim završit ovu vezu jer mi je stalo, i puno je tu vremena i truda uloženo. Ali ne znam da li se isplati ići dalje, ima li to smisla? I što učiniti po pitanju dotične gospodične s početka priče koja mu se uporno javlja?

Draga moja, intuicija je prokleta stvar. Naizgled bezazlena i nema realno uporište u stvarnosti, ali kopka i rovari stvarajući neprekidnu spralu sumnji. Intuicija ili 'treće oko' prema definiciji nema objektivne valjanosti. Ona je široko prihvaćena kao očigledan prividan fenomen. Intuicija je česta tema istraživanja u psihologiji, a također je jedna od tema u pseudoznanosti i/ili nadprirodnom odnosno paranormalnom.

Sjetite se samo koliko ste puta same sebi rekle: 'Joj, znala sam! Zašto se nisam poslušala?!'

Intuicijom se može zvati ili se često povezuju pojmovi kao što su šesto čulo, unutarnji glas, izvanosjetilna percepcija, podsvijest, nesvjesni um. Carl Gustav Jung, švicarski psiholog, smatra da je intuicija jedna od četiri psihičke funkcije, smatra ju iracionalnom i predstavlja instinkivno shvaćanje. Psiholog Gary Klein tvrdi da 90 posto kritičnih odluka donosimo na temelju intuicije.

U psihologiji se također smatra da intuicija uključuje mogućnost prema kojoj se može saznati valjano riješenje za probleme i odluke.

Onoliko puta koliko si odustala od slušanja i povjerenja u vodstvo koje se u tebi javljalo, toliko si puta odbacila svoju intuiciju.

To je 'onaj feeling' koji svatko ima, ali ga rijetko sluša. Svi ga zanemarujemo i olako shvaćamo. Sjeti se samo koliko si puta sama sebi rekla: 'Joj, znala sam! Zašto se nisam poslušala?!' Svaki taj put ti nisi vjerovala sebi, nisi uspjela razlučiti sto ti život u tebi poručuje.

Ipak, intuitivnu percepciju treba odijeliti od hrpe ostalih izvora informacija koje kolaju po glavi. Um snažno nameće svoje navike podobnih misli. Intuicija nije misao, nije razum, nije vođena umnom putanjom. Ona je feeling, nad-osjećaj koji suptilno zatitra u dubini. Ona je vrlo osjetljiva, tankoćutna karakteristika koju posjeduje svako svjesno biće.

Ona je suptilno osjećanje nečega. Intuitivni glas često je suprotan od svih umnih očekivanja. Stručnjaci kažu da je smještena u desnoj polutki mozga, zajedno s većinom centara odgovornih za emotivnost i kreativnost. Kad dugo mozgamo baveći se rješavanjem nekog problema, intuicija je 'ono nešto' što nam ponudi rješenje. Ona nije ni znanje, niti pamet, a nije ni neki virtuozni talent. Ona je kao bljesak inspiracije.

>> Nikolina Pišek: Kada je ljubomora opravdana?

Ti si vjerojatno očekivala da ti ponudim odgovor na pladnju, i da ti kažem što napraviti. Ja to, naime, ne mogu. Jer ne živim u tvojoj koži, ne poznajem te, ne poznajem tvog dečka. Ne osjećam vaše vibracije, i ne živim vaše živote. Vi imate neku svoju suptilnu razinu komunikacije koja je razumljiva samo vama, neverbalnu igru koja ti nepogrešivo signalizira, očito je sada da je to i više nego jasno, da se događa nešto što ti je izmaklo kontroli.

Koliko? Kako daleko? Nepopravljivo?
Ja to ne znam...

Mogla bih ti ispričati svoja iskustva na tu temu, ali ona ti neće pomoći. Nema formule koja je primjenjiva na sve. Mogla bih ti pričati o ljudskoj sebičnosti, gramzivosti, egoizmu i bezobzirnosti, ali to nikome neće značiti ništa. To je MOJ slučaj, tu je zakazala ili nešto razotkrila MOJA intuicija koja je bila primjenjiva samo na MOJU situaciju.

Jedini savjet koji ti mogu dati - ne zanemaruj maleni tihi glasić koji čuješ u sebi, daj mu prostora da se dokaže ili demantira.
Napravi razliku između slutnje, vjerovanja i znanja. Stvar vjerovanja ili naslućivanja nisu predmeti emprijiske spoznaje. Znanje ili sigurnost je ili empirijaska ili racionalna - sve zavisi na čemu se zasniva-iskustvu ili raciju.

Ne savjetujem ti da ostavljaš dečka, ili da ga maltretiraš unakrsnim ispitivanjima. Samo budi na oprezu, ne slušaj 'dobronamjerne' savjete, i čekaj da ti vrijeme pokaže.

I tada, sa svim činjenicama i saznanjima, sama odluči što zapravo želiš...

Oprostiti, ako se dogodila nevjera, ili otići svojim putem u potrazi za nekim tko će znati cijeniti tvoju ljubav?

Vjerujem da niti ta odluka neće biti lagana jer otvara niz novih pitanja, dilema i strahova, ali to je već neka sasvim druga tema...

Sretno, i nadam se da je tvoja intuicija (samo) ovaj puta zakazala.

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Sve Nikolinine kolumne pročitajte ovdje!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju