Jedna žena i dva muškarca. Prvi joj pruža ljubav i sigurnost, drugi seksualne užitke o kojima nije ni sanjala. Na dilemu treba li odabrati onog pravog ili zadržati obojicu odgovara Nikolina Pišek

Draga Nikolina,
Već mjesecima održavam vezu s muškarcem kojeg sam slučajno upoznala. Iako je sve ono što ne želim, ubrzo nakon prvog poljupca i odnosa uvukao mi se pod kožu i ne mogu bez njega. Situacija uopće ne bi bila nesnosna kad kod kuće ne bih imala muškarca koji je sve ono što sam tražila u partneru. Planiramo brak i želimo zajednički život, no što sad? Moj slučajni partner me tjera da treperim na spomen njegovog imena i uživam u seksu kakav još nisam iskusila. Ne mogu zatvoriti ta vrata, a želim zadržati svog partnera. Što da radim?


Draga moja, tvoje pitanje bi se lako moglo preformulirati u 'kako da održavam vezu s dva muškarca, a da pritom prođem lišo, ili nekažnjeno'?

Ili da budem malo vulgarna, kako da se ____, a da mi ne uđe?

Bojim se da svako takvo uživanje ima i svoj rok trajanja, da idila traje dok se svi sudionici predbračnog trokuta ne sudare sa svojim najmučnijim sumnjama. Možda ti pripadaš onom reduciranom krugu privilegiranih kojima uspijeva poligamija i ljubavni trokuti ili višekuti uz suglasnost svih sudionika?

To nećeš saznati dok ne isprobaš. A tada, moraš biti spremna na to da sve izgubiš. Ne znam koliko tvoje sjećanje seže u prošlost i koliko je ta prošlost udaljena od današnjeg dana, s obzirom na vrlo šture podatke u tvojem pismu, ali sigurna sam da se barem donekle sjećaš kako je strast i s tvojim 'zakonitim' momkom, sada gotovo sa suprugom u početku vaše romanse buktjela istom žestinom kao i sada.

Pod sada mislim - s krivim muškarcem. Shvaćam tvoje nedoumice, i sama sam svjesna kako je ponekad teško razlučiti strast od ljubavi, kako je teško biti racionalan i svjestan činjenice da strast može trajati vrlo kratko. A sada tko zna, draga moja, možda je tvoja potreba da kompenzaciju tražiš u tuđem zagrljaju, zapravo znak da niti u tvojoj primarnoj vezi stvari nisu onako briljantne kakvima bi trebale biti.

Možda je ovaj flert samo podsvjesna poruka od strane tvog unutarnjeg 'ja', poziv na uzbunu ili alarm koji upozorava da spriječiš mnogo veću štetu koja bi mogla nastupiti. Tako je uglavnom bilo uvijek sa mnom. Kada iskreno volim, onda sam autistična.

Drugi muškarci, bez obzira na kvalitete koje ih krasile, za mene su podjednako interesantni i privlačni kao muška populacija proteus anguinusa ili čovječjih ribica. Prvi puta kad postanem svjesna feromona koje izlučuje neki pripadnik suprotnog spola, onda znam da je moja inicijalna veza pošla k vragu. I nakon osvješćivanja i kratke analize bolno me prene činjenica da nisam spremna provesti život s očito krivom osobom.

Mogla bih se neko vrijeme zavaravati, popunjavati napukline u raspadajućoj vezi koja bi s vremenom sve više nalikovala na naše domaće magistralne putove. Krpa na zakrpi. Laž na neistini, obmana na iluziji... Svjesna činjenice da mi može biti bolje, ali zapala u uljuljkujuću udobnost svakodnevne dosade odgađam trenutak suočenja s realnošću. I s očito nepoželjnim partnerom.

Shvatila sam da griješim u jednoj bitnoj stvari. Kao i mnogi. Nisam usamljena. Svi mi od veze očekujemo vječni klimaks i uzbuđenje, očekujemo nepredvidivu i adrenalinsku vožnju na vrhu vala.

Kompromisi? Pa, tko je spreman na kompromise?

Na najmanji spomen na neki zastoj u našoj idiličnoj vezi, instruirani savjetima kojima vrve mediji o tome kako smo jedinstveni (i jesmo!), i zaslužujemo bolje, uljuljkani u iluziju nepregledne ponude koja nam se nudi putem raznih društvenih mreža - prebrzo odustajemo od nekada voljenih nam ljudi. Zaboravili smo truditi se... Isto tako kako i brzo živimo, tako brzo i mijenjamo ljude. Ili barem mislimo da to možemo činiti. Ali, nažalost, ljudi nisu cipele, da uđeš u dućan, na neki portal, neki chat i kupiš si nešto novo. I koristiš dok ti ne dojadi...

Prava veza je puna boli, kompromisa, učenja, prilagođavanja, predavanja, pripadanja. Toplo-hladno. U dobru i u zlu. Ne zagovaram ostanak pod svaku cijenu, ali zagovaram trud. Jer kao i kod svakog vrhunskog proizvoda, kvaliteta je plod višegodišnjeg zalaganja.
Ne znam. Nadam se da te nisam dodatno zbunila. Cilj mi je samo bio natjerati te da razmisliš prije nego odlučiš ili zažališ svoje postupke.

Samo budi sretna.

Pitajte Nikolinu!
Želite li znati kako bi Nikolina stala na kraj vašim problemima ili u koliko visokim potpeticama ćete zaista biti seksi, odvažite se i postavite pitanje na zadovoljna@novatv.hr.

Sve Nikolinine kolumne pročitajte ovdje!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju