Dizajnerica Jasmina Kosanović, poznata po svojim lutkicama koje obožavaju i mali i veliki, dugo je maštala o tome da nacrta slikovnicu. No nedostajala joj je priča koja će je toliko oduševiti da neće prestati crtati dok priču ne ispriča crtežom. A onda je Ines Marciuš Kruljac napisala priču u kojoj su točno opisani svi likovi iz Jasminine trgovine Jasmina i lutkice. I dogodila se ljubav.

Tako je nastala slikovnica „Noć kada je Lisac uhvatio Mjesec“, koja je nedavno izašla u izdanju Profila.

Glavni je lik slikovnice Lisac, kojega autorice uvode u čitav niz avantura. Lisac prvo noću kreće u lov, no u mraku je zamalo slomio nogu pa je namamio Mjesec da mu osvjetljava put.

Putem upoznaje mudru i neustrašivu Sovu, koja ga je upozori na opasnosti i upozna sa svojim društvom koje se sastaje u starome hrastu na kućnom broju 10. Životinje su se odmah sprijateljile i krenule u nove avanture.

Iza naslova „Noć kada je Lisac uhvatio Mjesec“ krije se zapravo zabavna priča o prijateljstvu, snalažljivosti i zabavi, namijenjena i djeci i odraslima. Motivirana je i prijateljstvom između dvije autorice.

Ines Marciuš Kruljac i Jasmina Kosanović upoznale su se prije 15-ak godina.
Bilo je to jednoga ljeta u perivoju jednoga dvorca, na likovnoj radionici koju sam vodila, prisjeća se Jasmina. Baš zvuči kao početak bajke!

Prijateljstvo s kreativnom Jasminom i za Ines je bilo jako inspirativno. Prošlo je dosta vremena od našeg prvog susreta kada sam Jasminu ponovno vidjela u njezinoj trgovini. Svratila sam nakratko kupiti jednu lutku i podsjetiti je na naš prvi susret. Nakon toga čarolija dućana, lutaka i Jasmine učinila je svoje.

Kada se jednom prilikom dogodilo to da nisam mogla osobno odnijeti lutkicu vuka jednoj maloj Maši, poslala sam vuka poštom uz popratno pismo - kratku pjesmicu. Pjesmu sam iz šale pročitala Jasmini, a ona mi je rekla: 'Napiši mi priču o Liscu.' To mi je bilo toliko nevjerojatan zahtjev da sam jednostavno morala pokušati! prisjetila se početaka suradnje Ines Marciuš Kruljac.

Iza naslova „Noć kada je Lisac uhvatio Mjesec“ krije se zapravo zabavna priča o prijateljstvu, snalažljivosti i zabavi, namijenjena i djeci i odraslima.

Dodala je kako je Mjesec u priču uvela zbog toga što je Lisac noćna životinja pa joj se uloga Mjeseca u priči učinila neobično važnom. Kada se tom dvojcu doda mudra Sova - dobili smo idealan tim za mogući ''rusvaj'' po šumi i okolici.

Ines Marciuš Kruljac iza sebe ima golemo pedagoško iskustvo rada s djecom, a ovo joj je prva slikovnica.

Do dogovora o izdavanju slikovnice došlo je jako brzo.
Izdavač Profil odmah je reagirao s punim povjerenjem, uzmemo li u obzir da je ovo naše prvo autorsko djelo. Nismo mogle poželjeti bolji početak za našu slikovnicu, kažu autorice.

O autorici:
Ines Marciuš Kruljac rođena je u Zagrebu 1970. godine. Oduvijek okružena knjigama, glazbalima, bojama, škarama i ljepilom, završava Filozofski fakultet – smjer Pedagoške znanosti. Bezbrojne priče i filmovi vode je uvijek u neke nove avanture. Proteklih petnaest godina živi sa suprugom, dvoje djece i opakom mačkom Cici u Zaprešiću. Posljednje dvije godine članica je dramske grupe za odrasle u kojoj otkriva svoje nove talente.

O ilustratorici:
Jasmina Kosanović rođena je 1976. godine jednog sunčanog, jesenjeg jutra u Zagrebu, kada su ljudi još išli na poštu telefonirati. Završila je Tekstilno-tehnološki fakultet (smjer odjeće). Kratko se zadržala na haljinama, a onda ih jednog dana sve izrezala i počela raditi lutke. Sada uspješno vodi dućan Jasmina i lutkice u centru grada Zagreba, gdje joj se ponekad pridruži netko od mačje obitelji: Mali Šapo, Ljubica P. ili Tapalo Operni. Ovih dana intenzivno stvara, a njezine će ilustracije uskoro biti izložene na Biennaleu ilustracije u Klovićevim dvorima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju