U 2020. godini održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Noć muzeja, manifestacija koju je od osnutka posjetilo oko pet milijuna ljudi, ponovno će, tradicionalno posljednjeg petka u siječnju, ponuditi na tisuće programa, ove godine u više od 210 muzeja i drugih baštinskih institucija diljem Hrvatske.

Jedna od inicijatorica manifestacije, Vesna Jurić Bulatović, poručila je ovaj tjedan kako je Noć muzeja postala brend nezaobilazan u kalendarima kulturnih događanja u Hrvatskoj.

Posudionica i radionica narodnih nošnji - 20 Hrvatsko blago: Zavirite u ormare pune neprocjenjivih odjevnih komada

Ovogodišnja je tema Noći muzeja obilježavanja velikih obljetnica, a cilj je podsjetiti na važne datume, među kojima i 200 godina od osnutka Arheološkog muzeja u Splitu te 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

U Noći muzeja, 31. siječnja, od 18 sati do jedan sati iza ponoći održat će se na tisuće programa diljem Hrvatske, od razgledavanja muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do koncerata, radionica. Detaljan program po gradovima može se pronaći na službenim stranicama manifestacije.

Na popisu zagrebačkih muzeja koji sudjeluju u ovoj manifestaciji, između ostalih, jesu Tehnički muzej Nikola tesla, Arheološki muzej, Klovićevi dvori, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Muzej čokolade...

Muzej grada Zagreba pripremio je za Noć muzeja i tri nastupa Zagrebačkih solista, uz svoju izložbu posvećenu 65. obljetnicu kontinuiranog rada tog proslavljenog hrvatskog ansambla klasične glazbe.

Bogati program pripremili su i splitski muzeji i galerije. Primjerice, u splitskom Arheološkom muzeju među ostalim je organizirana Šetnja s don Franom, muzejski kviz, prodaja muzejskih publikacija i druženje uz tople napitke i slastice, dok će u Etnografskom muzeju biti organiziran razgled stalnog postava, ali i izložba Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama.

BESPLATAN PRIJEVOZ ZA POSJETITELJE

Tijekom održavanja Noći muzeja u petak, 31. siječnja, u Zagrebu će biti organiziran besplatan prijevoz u izvanrednim autobusnim linijama i u turističkom tramvaju, objavili su iz Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET). Izvanredne linije bit će u prometu od 18 sati, a detalje provjerite na ZET-ovim stranicama.

U Splitu će građane do muzeja besplatno prevoziti gradski prijevoznik Promet. (Hina/Ma.B.)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju