Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća nastali su neki od omiljenih nam ljubavnih filmova, kojima se uvijek rado vraćamo. Bilo je to zlatno doba romantičnih komedija, pa i drama, i vrijeme u kojem su stasali neki od najpoznatijih glumaca, poput Julije Roberts, Meg Ryan, Cameron Diaz, Leonarda DiCaprija, Brada Pitta i brojnih drugih.

Galerija Scena iz filma ''Ja u ljubav vjerujem'' Romansa u Seattleu +0 Claire Forlani i Brad Pitt u filmu ''Upoznajte Joea Blacka''

Stvarali su modne trendove u odijevanju, šminkanju i frizurama, ali i imali "ono nešto" što ih je izdvajalo iz mase drugih filmova i što nas uvijek vraća k njima, neovisno o tome koliko je godina prošlo od snimanja.

U nastavku donosimo neke od najboljih filmova za svaku godinu devedesetih.

1. Zgodna žena (1990.)

Ljubavna priča koja je spojila dvoje ljudi iz dva potpuno različita svijeta i danas je jedna od mnogima najdražih, a kemija koju u njemu imaju glumci Julia Robert i Richard Gere ne može se negirati.

Radnja prati Edwarda, koji, ne želeći biti više povrijeđen i slomljena srca, odluči pronaći damu za jednu noć, a potom i družicu koja će s njime odlaziti na ugledne događaje za viši stalež. Sasvim slučajno to biva baš Vivian, a ono što slijedi upisalo je ovaj film na popis jednih od najdražih i najboljih ljubavnih filmova svih vremena.

2. Čovjek na Mjesecu (1991.)

Koliko ljubav može razoriti sestrinske odnose te istodobno donijeti i sreću i bol, najbolje se vidi u filmu u kojem je jednu od svojih prvih uloga imala Reese Witherspoon. Ona utjelovljuje 14-godišnjakinju Dani, koja ima 17-godišnju sestru Maureeen.

Za vrijeme vrućih ljetnih noći razgovaraju o romansama, budućnosti i smislu života. Kada se u susjednu kuću doseli 17-godišnjak Court, ljeto će poprimiti sasvim drugi smjer od očekivanog. Dani s njime doživljava prvu, pravu savršenu ljubav, ali on tada upoznaje Maureen...

3. The Cutting Edge (1992.)

Da ljubav često sasvim neočekivano uđe u naš život, potvrđuje i film koji prati život profesionalnog hokejaša i olimpijca Douga koji zbog ozljede ne može igrati aktivno kao nekad. S druge strane priče nalazi se Kate, talentirana sportašica umjetničkog klizanja koja žarko želi osvojiti medalju na Olimpijskim igrama.

Međutim, teška ozljeda izbacuje je iz utrke za tu godinu. Sasvim slučajno moraju trenirati zajedno i oporavljati se od ozljeda, a uslijed brojnih svađa i nesuglasica rađa se ljubav epskih razmjera. Ovaj hvaljeni film idealan je za gledanje u ove zimske, snježne dane.

4. Romansa u Seattleu (1993.)

Božić mnogima nije bio ugodan ove godine, a nije bio ni Samu (Tom Hanks) nakon suprugine smrti. Njegov osmogodišnji sin želi da mu tata opet bude sretan, pa pomoć traži u radijskoj emisiji koju sluša gotovo čitava Amerika, a na telefon uspijeva pridobiti i samog Sama. Samov glas i njegovu priču slušaju stotine žena, pa i Annie Reed (Meg Ryan), koja se planira uskoro udati za svojeg zaručnika Waltera. Ipak, nešto joj ne da mira i odluči saznati je li Sam prava osoba za nju.

Romansa u Seattleu Romansa u Seattleu (Foto: Profimedia)

Film je proglašen jednom od najboljih ljubavnih drama svih vremena, dobio je brojne nominacije za Oscar i Zlatni globus, a karijere glavnih glumaca lansirao u zvjezdano nebo.

5. Forrest Gump (1994.)

Još jedna uspješnica Toma Hanksa jest film Forrest Gump, u kojem je pokazao čitavu lepezu svojega glumačkog umijeća.

Glup si koliko si glup, kaže Forrest Gump (Tom Hanks) dok sa strancem razgovara o svojoj relativnoj razini inteligencije čekajući autobus. Unatoč svojem ispodprosječnom IQ-u, Gump vodi istinski začaran život, zatječući se u prvim redovima mnogih najdojmljivijih događaja druge polovice 20. stoljeća.

Tako uči Elvisa Presleyja plesati, postaje zvijezda američkog nogometa, upoznaje Johna F. Kennedyja, dobiva medalju za hrabrost u Vijetnamu, upoznaje Lyndona Johnsona, drži govor na antiratnom skupu na Washington Monumentu i brojne druge stvari, no ono što mu istinski ispunjava srce je Jenny, djevojka koju je upoznao i volio kada je bio dječak, a koju nikako ne može zaboraviti. Mnogo godina kasnije životi im se opet isprepleću.

6. Prije svitanja (1995.)

Film namijenjen onima koji vole umjetnost, duge rasprave te istodobnu jednostavnost i sirovost života svakako je Prije svitanja.
Putujući vlakom po Europi, mladi Amerikanac Jesse (Ethan Hawke) upozna mladu Francuskinju Celine. Odmah se svide jedno drugome, odluče sići s vlaka u Beču te provesti jedan dan zajedno. Pričljivi i otvoreni Jesse i Celine dotiču mnoge teme, od ljubavi i prvih emocija do reinkarnacije i umjetnosti. Naravno, pritom se trude svidjeti jedno drugome i prikazati se u najboljem svijetlu...

Godine 2004. snimljen je i nastavak Prije sumraka, koji otkriva što se s likovima događalo tijekom godina.

7. Romeo i Julija (1996.)

Shakespeareov klasik na moderan način donose nam Leonardo DiCaprio i Claire Danes. Riječ je o reinterpretaciji kultnog ljubavnog djela, a mnogi se slažu da je redatelj Luhrmann uspio snimiti jednu od najoriginalnijih i najboljih verzija. Iako je priču smjestio u moderan američki grad, Luhrmann je cijeli film izgradio oko originalnih Shakesperarovih dijaloga, koji u spoju s iznimno lucidnim vizualnim identitetom filma gledatelju i dandanas pružaju neusporedivo, ekstatično filmsko iskustvo.

Dakako, priča prati svima dobro poznatu zabranjenu ljubavnu priču Romea i Julije, čije su obitelji zavađene, a unatoč tragičnom kraju film daje sasvim novi pogled na književni klasik i vjeru da prava ljubav postoji, ma kako kratko trajala.

8. Titanic (1997.)

Kada je sada već davne 1997. godine Titanic stigao u kina, maramice su postale neophodan rekvizit prilikom gledanja filma. Temeljen na istinitom događaju potonuća broda Titanica, film nam donosi nezaboravnu ljubavnu priču siromašnog Jacka (DiCaprio) i Rose (Kate Winslet), koju majka prisiljava na brak s bogatim, ali pokvarenim muškarcem koji bi ih trebao spasiti od propasti.
Sve ostalo je povijest, a citati iz filma postali su dio moderne kulture.

9. Upoznajte Joea Blacka (1998.)

Popis filmova devedesetih ne može proći bez Brada Pitta, a jedan od njegovih najboljih svakako je Upoznajte Joea Blacka.
William Parish (A. Hopkins) bogat je i moćan poslovni čovjek koji poslije smrti voljene žene život posvećuje poslu i obožavanim kćerima Allison i Susan.

Claire Forlani i Brad Pitt u filmu ''Upoznajte Joea Blacka'' Claire Forlani i Brad Pitt u filmu ''Upoznajte Joea Blacka'' (Foto: Profimedia)

Uoči proslave 65. rođendana doživi srčani udar, za vrijeme kojega čuje nepoznati glas koji mu najavljuje skori odlazak s ovoga svijeta. Uskoro ga posjećuje tajanstveni stranac očito izmišljena imena Joe Black (Brad Pitt). Riječ je o anđelu smrti koji je došao po još jednu dušu. No anđeo počinje osjećati nešto što anđeli nikako ne bi smjeli, a to je ljubav prema lijepoj Parishovoj kćeri Susan.

10. Ja u ljubav vjerujem (1999.)

Popis završavamo kao što smo i počeli – s Julijom Roberts. U filmu Ja u ljubav vjerujem udružila je glumačke snage s Hughom Grantom.

William (Grant) je vlasnik male londonske knjižare, rastavljen i pomalo smušen. Kad ne radi, vrijeme provodi sa šašavom sestrom Honey, najboljim prijateljem Maxom i njegovom suprugom Bellom te s otkvačenim cimerom Spikeom. A onda jednog dana u njegov život i u njegovu knjižaru ulazi svjetska zvijezda, američka glumica Anna Scott (J. Roberts), koja u Londonu predstavlja svoj najnoviji film.

"Djevojka koju sam volio": Sedam činjenica o netipičnom ljubiću koji pamtimo i danas Barbra Streisand i Robert Redford glavni su glumci filma Djevojka koju sam volio Djevojka koju sam volio, film - 4 Djevojka koju sam volio, film - 3 +2 Djevojka koju sam volio, film - 6

Kad se poslije nekoliko trenutaka ponovno susretnu na ulici, William po njoj slučajno prolije sok od naranče, pa Anna pristane navratiti u njegov stan preko puta kako bi se uredila... I tako se rađa još jedna jedinstvena ljubavna priča.


 
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju