Najnesebičnija služba u Hrvatskoj ponovno je podijelila svoje znanje s najmlađima. U splitskom parku Zvončac mali heroji velikog srca sudjelovali su u Lidl-ovoj Školi u prirodi koja je odličan temelj za razvijanje ljubavi prema prirodi, planinarenju, ali i učenje o pomaganju.

Galerija Mali heroji u splitskom parku Zvončac Mali heroji u splitskom parku Zvončac Mali heroji u splitskom parku Zvončac +3 Mali heroji u splitskom parku Zvončac Škola u prirodi Lidl Hrvatska privukla je više od stotinu najmlađih polaznika koji su sudjelovali u radionicama Hrvatske gorske službe spašavanja: Osnove gorskog spašavanja, Kako se ne izgubiti i što napraviti ako se to dogodi?, Rad s nosilima i tirolska prečnica (žičara) i Mala škola prve pomoći.

„Djeci od malih nogu usađujemo vrijednosti, o brizi o prirodi, o tome kako da paze na sebe, kako mogu pomoći jedni drugima. Pokušavamo im dati jedan dan koji je malo opušteniji i da u tako opuštenoj atmosferi nauče nove stvari“, rekao je Jadran Kapović iz HGSS-a.

U svim akcijama Gorske službe spašavanja u zadnjih 70 godina nikada nisu imali smrtni slučaj među spašavateljima, ni nikakve teže ozljede. Svakog unesrećenog kojeg su stavili na nosila, živog su predali hitnim službama. To je statistika kojom se Hrvatska može pohvaliti pred brojnim drugim zemljama. Zato je važno znanja usađivati od najmlađih dana.

Na radionici je sudjelovao i Mario Valentić, glumac koji je poznat po provođenju aktivnog slobodnog vremena u prirodi sa svojom djecom.

„Ove su radionice edukativne. Djeca uče neke stvari koje će im super doći u životu ako se budu kretali u prirodi, a ujedno je druga vrijednost što potiče djecu da borave u prirodi, da im bude zabavno i da se odmaknu od ekrana“.

Mali heroji u splitskom parku Zvončac Mali heroji u splitskom parku Zvončac (Foto: Nova Studio)

Djeca uče o prvoj pomoći, što učiniti ako se izgube planinareći, ali tema o spasilačkim akcijama u kojima sudjeluju potražni psi uvijek najviše okupira dječju pažnju.

Gorska služba spašavanja pse je u svoje akcije spašavanja uključila 1998. godine. U timu su sada pasmine poznate po svojoj poslušnosti i inteligenciji, poput border colliea, belgijskih i njemačkih ovčara i labradora. Psi imaju 10.000 puta jači osjet njuha od čovjeka. Potražni pas može zamijeniti 25 spašavatelja. To znači da 25 puta brže može pretražiti ili da onaj teren koji on sam pretraži, za isto vrijeme može pretražiti 25 spašavatelja. Koliko su potražni psi povezani sa svojim vodičima govori i činjenica da vodič po načinu na koji se pas u potrazi javlja kad pronađe unesrećenog može zaključiti je li osoba živa ili ne.

Mali heroji u splitskom parku Zvončac Mali heroji u splitskom parku Zvončac Foto: Nova Studio

„Psa uzimamo na obuku od već kada ima dva mjeseca. Njegovo obrazovanje u početku je čista socijalizacija pa se treba priviknut na druge životinje i podloge da bi bio što spremniji u radu, da ne bi imao nepoznanica. Naši psi rade do 10, 11 godina, vidi se po psu kad mu pada radna energija, nekad slabije čuju ili vide. Kad vodič ocijeni da pas nije u takvoj snazi, pas ide u mirovinu, ostaje kod vodiča kao kućni ljubimac i doživotno ima veterinarsku uslugu kod HGSS-a“, objašnjava Đulija Katić, spašavateljica u stanici Split.

Cilj zajedničkog projekta Lidla i HGSS-a „Mali heroji“ je usaditi djeci drugačije vrijednosti, poštovanje prema prirodi, želju za spašavanjem i vjeruju da će se u budućnosti HGSS-ovom timu pridružiti novi naraštaji.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju