Na današnji dan prije 62 godine u Lafayetteu u američkoj saveznoj državi Indiani rodio se William Bruce Rose, poznatiji kao Axl Rose, odnosno frontman grupe Guns N' Roses. Na rođendan slavnog pjevača, skladatelja i tekstopisca prisjetili smo se njegove najpoznatije balade – "November Rain".

"November Rain" bez sumnje je najpoznatija rock-balada američke skupine Guns N' Roses. S ukupnim trajanjem od 8 minuta i 57 sekundi riječ je i o trećoj najdužoj pjesmi ovih glazbenika – duža od nje je devetominutni “Estranged” te desetominutna pjesma “Coma”.

Napisao ju je Axl Rose, izdana je u sklopu njihova trećeg studijskog albuma po imenu "Use Your Illusion I" objavljenog 17. rujna 1991. godine te reizdana kao singl šest mjeseca kasnije. Prodana je u više od milijun primjeraka te je zasjela na treće mjesto američke glazbene ljestvice Billboard Hot 100.

Axl je na pjesmi navodno radio osam godina. Između nastupa pjevač bi sjeo za klavir te svirao jednu te istu melodiju. Kad su ga članovi benda pitali što to svira te kada će završiti pjesmu, samo je odmahno glavom te rekao: Sad je dobra, jednoga će dana biti cool.

Bend je u nekoliko navrata pokušao snimiti November Rain, ali nikad nisu bili zadovoljni krajnjim rezultatom. Navodno postoji i verzija od 18 minuta u kojoj je sudjelovao i Manny Charlton, gitarist grupe Nazareth iz 1986. godine.

Kad je Axl predložio da se njihov glazbeni izričaj pomiješa sa zvukom simfonijskog orkestra, svi su se protivili tome – uključujući i gitarista Slasha te basista Duffa McKegana. No upravo je to bio element koji je transformirao pjesmu u rock evergreen.

Kultni status pjesmi je pak donio videospot u režiji Andyja Morahana u kojem se Rose udaje za svoju tadašnju djevojku – manekenku Stephanie Seymour, a koja do oltara dolazi u kratkoj vjenčanici Carmele Sutere.

Ne samo da je spot od pjesme napravio međunarodni hit, već je popularizirao i nesvakidašnji model mini vjenčanice koja razotkriva noge i podvezicu među mladenkama diljem svijeta. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća svi su se htjeli udati u haljini kakvu je u spotu nosila Stephanie.

Alanis Morissette A kome je posvećena? Kultna pjesma za prekid koja i danas liječi slomljena srca

Da interes za ovom pjesmom na slabi, dokazuje i podatak iz srpnja 2018. godine kada je upravo November Rain postao prvi videospot iz devedesetih koji je prešao milijardu pregleda na YouTubeu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju