"Ovdje sam kako bih te podsjetila na nered koji si ostavio kad si otišao", ljutito je 1995. godine pjevala Alanis Morissette, kanadska pjevačica koja danas slavi 45. rođendan.

Galerija Alanis Morissette Alanis na dodjeli Grammyja 1996. godine Alanis na dodjeli nagrada MTV 1995. godine +1 Alanis Morisette

Stihove iz pjesme "You Oughta Know" sigurno pamte mnogi koji su u drugoj polovici 90-ih morali zaliječiti slomljeno srce. Hit singl s albuma "Jagged Little Pill" nametnuo se kao ultimativna himna za prekide, a za Alanis su ova pjesma i album bili velika prekretnica.

Njezin prvi album "Alanis" iz 1991. godine obilovao je klasičnim pop pjesmama, a s albumom "Now Is The Time" izdanim 1992. zakoračila je u alternativnije glazbene vode.

Međutim, njezina tadašnja publika nije dobro prihvatila naglu promjenu, a ni pjevačica nije bila zadovoljna smjerom u kojem kreće njezina karijera. Imala je 19 godina kada se iz Kanade preselila u SAD i u Los Angelesu upoznala producenta Glena Ballarda.

Odmah sam se povezao s njom i pomalo roditeljski bio sam začuđen time što ima 19 godina. Bila je toliko inteligentna i spremna riskirati s nečim što možda neće biti komercijalno prihvatljivo. Iako je bilo nekih rasprava o tome što želi raditi u glazbenom smislu, jako dobro je znala što nikako ne želi raditi. Nije željela ništa što nije autentično i iz njezinog srca, ispričao je Glen.

 

Upravo je u tom trenutku počeo nastajati materijal za album "Jagged Little Pill" koji će je pretvoriti u svjetsku zvijezdu i pjesma "You Oughta Know" koja je nastala u suradnji s Glenom.

Alanis je jednom prilikom ispričala kako je pjesmu napisala gotovo podsvjesno i iako su to bili njezini stvarni osjećaji, bojala se snimiti pjesmu jer nije nikoga željela povrijediti. Srećom, Glen je spasio stvar: Rekao sam joj: ‘Ta pjesma, to si ti. Tako treba biti.’ Stajala je iza mikrofona i bilo je očito da stihovi dolaze iz nekog mjesta duboko u njoj. Znao sam da joj je pjesma važna i imao sam gotovo religioznu potrebu da je napravimo kako spada.

Alanis na dodjeli Grammyja 1996. godine Alanis na dodjeli Grammyja 1996. godine (Foto: AFP)

I uspjeli su u tome. “You Oughta Know” postala je miljenica i publike i kritičara, a Alanis je donijela i nagrade Grammy za najbolju rock pjesmu i najbolju žensku solo rock izvedbu.

Ono što mnogima i danas golica maštu jest pitanje kome je legendarna pjesma o gadnom prekidu zapravo posvećena. Kao kandidat br. 1 od samog početka spominje se glumac Dave Coulier, zvijezda serije "Puna kuća", koji je 1992. bio u vezi s Alanis. On je to jednom prilikom potvrdio, a zatim i zanijekao.

Smiješno mi je kako je to postala jedna urbana legenda. Kao prvo, tip u pjesmi je grozan i naravno da ne želim biti taj tip. Kao drugo, rekao sam Alanis da me mediji zovu i žele znati tko je on zapravo. Odgovorila mi je: Gledaj, to može biti jako puno ljudi. Ali ti medijima možeš reći što god želiš.’ I tako sam jednom prilikom hodao po nekom crvenom tepihu i netko me opet to pitao pa sam ispalio: ‘Da, to sam ja.’ U tom trenutku sve se zakotrljalo kao lavina, ispričao je Dave u intervjuu.

Dave Coulier Dave Coulier (ujak Joey iz "Pune kuće"), navodno je Alanis poslužio kao inspiracija za pjesmu "You Oughta Know" (Foto: Getty Images)

Alanis do sada nije otkrila je li Dave uistinu muškarac koji joj je slomio srce i tako postao inspiracija za pjesmu, a izgleda da to nikada ni neće napraviti.

Nikada nisam pričala o tome kome su moje pjesme posvećene. Uz dužno poštovanje onima koji se možda vide u njima, a takvih ima puno, nikada to ne komentiram zato što pjesme pišem za sebe, a ne za druge ljude. Oni koji su bili ljubazni, iskreni i puni integriteta tijekom procesa rada na tom albumu nemaju se zašto pitati jesu li oni u toj pjesmi zato što znaju da nisu, zaključila je Alanis.

Alanis Morisette Alanis Morisette (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju