Zoološki vrt Grada Zagreba pohvalio se svojim novim stanarom koji se u kratkom roku uvukao pod kožu svim djelatnicima. Prinova je naime stigla u zagrebačku obitelj Hanumanovih langura.

Galerija Prinova u zagrebačkom Zoološkom vrtu Prinova u zagrebačkom Zoološkom vrtu Prinova u zagrebačkom Zoološkom vrtu +0 Prinova u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Posljednjih desetak dana od rođenja majmunčića obitelj je većinu vremena provodila u unutarnjoj nastambi, no kako je mladunče ojačalo, sunčeve su zrake ponosne roditelje namamile van.

Mladunče kojem se još ne zna spol najčešće je u krilu brižne mame Mimi. U blizini je uvijek i Lenny – prava očinska figura.

Mimi i Lenny u Zoološki su vrt grada Zagreba stigli iz različitih zooloških vrtova u Njemačkoj, a suživot na maksimirskoj adresi pun je ljubavi.

Najbolja je potvrda toga mladunče koje se u trenu uvuklo pod kožu svim djelatnicima Zoološkog vrta.

U zajednici s njima živi još dvoje langura – Stela i Spock. I njihovo je mjesto rođenja Zagreb, ispričao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

INDIJSKI SVETI MAJMUNI

Hanumanovi languri u prirodi nastanjuju tropske listopadne šume Indije. Biljojedi su. Velik dio vremena provode na tlu tražeći hranu i međusobno se družeći, a stabla koriste prvenstveno za spavanje.

Hijerarhija tu dobiva pravu sliku. Dominantni mužjak spava na najvišem dijelu stabla jer je tamo najsigurnije. U divljini ih vrebaju razne zvijeri – od vukova preko tigrova do leoparda. Ako ne završe na njihovu tanjuru, Hanumanovi languri mogu doživjeti trideset godina.

Osim u šumama, vole živjeti i u blizini ljudskih naselja. Nekad hranu pronalaze u otpadu, a neki im je ostavljaju i ljudi.

Naziva ih se i indijskim svetim majmunima. Ime su dobili po Hanumanu, izuzetno cijenjenom hinduističkom bogu ljudskog tijela i majmunske glave koji se spominje i u slavnom epu Ramajana.

Zbog posebnog statusa dijelove njihova tijela dio Indijaca nosi kao talismane jer vjeruju u njihov pozitivan učinak.

SVAKA NOVA JEDINKA IZUZETNO JE VRIJEDNA

Hanumanovi languri prepoznatljivi su po vitkom tijelu te crnom licu koje je uokvireno bijelim krznom.

Zagrebačko mladunče, baš kao i u prirodi, uz majku će provesti nešto više od godinu dana. Potpuno neovisna mladež postaje s dvije godine.

U europskim su zoološkim vrtovima Hanumanovi languri uključeni u uzgojni program ESB, zbog čega je svaka nova jedinka, pa tako i ova najmlađa iz Zagreba, izuzetno vrijedna.

Prinova u zagrebačkom Zoološkom vrtu Prinova u zagrebačkom Zoološkom vrtu (Foto: Damir Kranjac/zoo.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju