Današnje trudnice imaju veće izglede patiti od depresije u odnosu na svoje majke, pokazalo je novo britansko istraživanje.

Stres modernog svijeta možda je pokretač toga porasta, kaže voditeljica istraživanja Rebecca Pearson, stručnjakinja za psihijatrijsku epidemiologiju sa sveučilišta Bristol u Britaniji.

Naši podaci pokazuju da se simptomi koji su povezani s porastom broja depresija odnose na stres i osjećaj zasićenja te tjeskobu, a ne na osjećaj nemotiviranosti ili potonulosti. To podupire teorije da se radi o posljedici ubrzanog modernog svijeta, smatra Pearson.

Dok je postporođajna depresija dobro poznati problem, protekloga desetljeća sve se više pažnje posvećuje simptomima koji se pojavljuju prije rođenja djeteta, kaže dr. Priya Gopalan, psihijatrica iz bolnice za ženske bolesti Magee sveučilišta u Pittsburghu.

Ono što smo tradicionalno nazivali postporođajnom depresijom zapravo započinje u trećem tromjesečju, kaže Gopalan. Prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Network Open, znanstveni tim usporedio je 2390 žena koje su rodile početkom 1990-ih sa 180 žena sljedeće generacije koje su bile ili kćeri ili snahe majki iz prve grupe.

Prosječna dob žena u obje grupe bila je između 22 i 23 godine. Među starijom generacijom 17 posto imalo je simptome depresije tijekom trudnoće dok je 25 posto trudnica mlađe generacije patilo od depresije. Kćeri žena koje su patile od prenatalne depresije imale su posebno visok rizik od njezinog razvoja.

Istraživanje je pokazalo da su imale tri puta veće izglede razviti simptome depresije u odnosu na trudnice čije majke nisu patile od depresije tijekom svoje trudnoće.

Prema Pearson, glavni pokretači porasta stope prenatalne depresije su sljedeći: posao i pokušaj usklađivanja obiteljskih i poslovnih obveza, pritisak društvenih mreža i interneta koji potiče na usporedbe te preplavljuju trudnice informacijama, financijski pritisak i potreba osiguranja dvije plaće u obitelji za pristojan život, pomanjkanje obiteljske i društvene potpore za trudnice i sve veći pritisak za ostvarivanje intimnih partnerskih odnosa.

Gopalan pak kaže kako se djeca čije su majke liječile depresiju tijekom trudnoće bolje razvijaju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju