Iako na kraju ove teške godine mnogima nije do pjesme i plesa, tradicija je ono što nas čini ljudima i upravo zato i ove će mnogi i ovaj put novu, 2021. godinu započeti uz koncert Beške filharmonije.

Na neki način dobro je znati da usprkos svemu što nam je 2020. godina donijela sa sobom, nije nam uspjela uzeti sve što volimo i sve čemu se radujemo.

Iako je situacija s pandemijom ostavila traga i na ovo događanje, pa će se ove godine tradicionalni koncert Bečke filharmonije održati bez publike, pred malim ekranima pljeskat će mu više ljudi nego ikada prije. I mnogi će pljeskati glasnije neko ikad prije.

Osim toga, orkestar će živim pljeskom u stvarnom vremenu koji će se pronositi internetom nagraditi televizijski gledatelji iz stotinu zemalja.

Naime, ORF, austrijska javna radiotelevizija, ranije je pozvala sve zainteresirane da putem interneta uživo iz svog dnevnog boravka pljeskom na simboličan način podrže sve umjetnike diljem svijeta. Tijekom prikazivanja koncerta ORF će prikazivati i fotografije odbranih sudionika.

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara Gledaju ga milijuni: 10 zanimljivosti o koncertu bez kojeg je prvi dan godine nezamisliv

Danas, na prvi dan 2021. godine pod palicoma Riccarda Mutija, u Zlatnoj dvorani Bečkoga glazbenog društva bečki filharmoničari još jednom će nam zasvirati djela Johanna Strasusa, članova njegove obitelji i njegovih suvremenika.



Slušat ćemo glazbu koju su mnogi od nas navikli slušati na prvi dan Nove godine. Tradicija duga 82 godine bit će barem mali tračak normalnog u svemu nenormalnom što nas okružuje u posljednje vrijeme. I znamo svi da u novoj godini sva zla koja nas okružuju neće tek tako nestati, ali dan po dan, u jednom trenutku vratit ćemo se u staro normalno.

Prvi korak, unatoč posebnim okolnostima, neka bude ovaj koncert koji će se kao i uvijek prenositi u više od 90 zemalja, a milijuni televizijskih gledatelja diljem svijeta uživat će u koračnicama, galopima, polkama i valcerima.

Inače, Riccardo Muti šesti će put ravnati koncertom Beške filharmonije s kojom blisko surađuje već gotovo 50 godina. Ranije je to učinio 1993., 1997., 2000., 2004. i 2018. godine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju