Svake godine 1. siječnja rezerviran je za tradicionalni Novogodišnji koncert bečkih filharmoničara. Ove godine će koncertom po treći put ravnati austrijski dirigent Franz Welser-Möst. Bečki valceri, polke i koračnice emitirat će se u više od 90 država.

Ovaj koncert klasične glazbe održava se u Zlatnoj dvorani Bečkoga glazbenog društva, a glazbenici izvode djela Johanna Strasusa, članova njegove obitelji i njegovih suvremenika. Ovo je jedan od događaja bez kojih je prvi dan nove godine gotovo pa nezamisliv.

Radetzky marš Johana Straussa starijeg prvi je put izveden 1848. i tradicionalno se svira na kraju koncerta koji se svakog 1. siječnja iz Beča prenosi diljem svijeta.

U francuskoj polki Vedra ćudJohanna Straußa Mlađeg, orkestru se inače pridružuju Bečki dječaci, a ova je godina posebna po tome što će prvi put na Novogodišnjem koncertu nastupiti Bečke djevojčice, ženski dio zbora koji je osnovan 2004. godine. 

Još se čitav niz zanimljivosti veže uz koncert Bečke filharmonije, a mi smo izdvojili njih deset:

1. Koliko je ovaj koncert popularan, najbolje govori činjenica da se prenosi u više od 90 zemalja svijeta pa u glazbi uživaju milijuni ljudi, a ne samo sretnici koji ulove karte za Zlatnu dvoranu. Prema procjenama Filharmonije, u koncertu uživa više od 40 milijuna televizijskih gledatelja.

2. Bečka filharmonija svake godine izvodi tri koncerta na ovoj lokaciji. Prvi se održava 30. prosinca, drugi na Staru godinu, a treći, onaj najpoznatiji koji se jedini prenosi na televiziji, na novogodišnje jutro.

3. Ako želite otići na neki od ovih koncerata, morate sudjelovati u lutriji kako biste došli do karata. Naime, već se u veljači otvaraju prijave za sva tri koncerta. Zainteresiranih je naravno puno više nego mjesta, zbog čega se cijelu veljaču prikupljaju prijave, a izvlačenje sretnih dobitnika rezervirano je za ožujak.

Za novogodišnji koncert po osobi je moguće dobiti dvije karte, a cijena im se kreće od 35 do 1200 eura.

4. Koncert je prvi put izveden 31. prosinca 1939. godine, kada je dirigent bio Clement Krauss, koji je na toj poziciji bio sve do iznenadne smrti 1954. godine.

5. Od 1941. godine koncert se izvodi na prvi dan u godini. Nastao je u vrijeme najtamnijeg razdoblja u austrijskoj povijesti, a njegova popularnost rasla je iz godine u godinu. Oni koji stoje iza koncerta, popularnost pripisuju energiji skladbi dinastije Strauss. Izvode se valceri, koračnice, polke i čardaši obitelji Strauss i njihovih suvremenika.

6. Iznenadna smrt Clemensa Kraussa 16. svibnja 1954. godine orkestar je suočila s velikom dilemom – koga izabrati za njegova nasljednika. Nakon malo razmišljanja, odluka je donesena tek malo prije 1. siječnja. Za novog dirigenta izabran je Willi Boskovsky, koji je koncertom dirigirao 25 puta, sve to 1979. godine.

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara Zlatna Dvorana (Foto: Profimedia)

7. U listopadu 1979. godine, kada je Boskovsky bio prisiljen otkazati novogodišnji koncert 1980. zbog zdravstvenih razloga, Filharmonija je napravila veliku promjenu.

Za dirigenta je odabran međunarodno istaknuti Lorin Maazel, koji je orkestrom ravnao do 1986. godine, a nakon toga glazbenici su svake godine birali drugog dirigenta.

8. Bečka filharmonija koncert ne koristi samo kako bi publici pružila majstorske interpretacije djela glazbenih velikana, nego i kako bi ljudima diljem svijeta poslala novogodišnje poruke nade, prijateljstva i mira.

 9. Zlatna dvorana za koncert se tradicionalno ukrašava raskošnim cvjetnim aranžmanima. Od 1980. do 2013. godine cvijeće koje je ukrašavalo dvoranu bilo je poklon talijanskog grada Sanrema. Godine 2014. za cvijeće se pobrinuo sam orekstar, a od 2014. za aranžiranje cvijeća brine se Wiener Stadtgärten, tvrtka koja se brine za gradske vrtove i zelene površine.

10. 2017. godine orkestar je nastupio u novim odorama koje su dizajnirali Vivienne Westwood i Andreas Kronthaler.

Njih dvoje redizajnirali su filharmonijske odore za dnevne i večernje nastupe. I žene i muškarci dobili su odijela izrađena po mjeri, a svako je bilo dizajnirano prema funkcionalnim zahtjevima pojedinog glazbenika.

Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara Franz Welser Most (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju