Muškarci koji se između dvadesete i tridesete godine života često upuštaju u seksualne odnose izloženiji su raku prostate u kasnijoj životnoj dobi. Rezultati najnovijeg istraživanja tvrde kako je seksualna aktivnost u uskoj vezi s tom bolešću


Seksualna aktivnost u uskoj je vezi sa bolesti raka prostate, otkrili su to stručnjaci sa Sveučilišta u Nottinghamu. Glavni krivac u ovom je slučaju muški spolni hormon testosteron, koji je povezan sa snažnim libidom. 

Rak prostate najčešći je oblik raka kod muškaraca, samo u Velikoj Britaniji godišnje od njega oboli preko 30 tisuća.

Naime prostata pretvara testosteron u još snažniji androgen, dihidrotestosteron koji potiče rast stanica u žljezdanom tkivu, a moguće je da podržava stvaranje zloćudnih stanica.

Do novog otkrića, znanstveni tim došao je usporedbom seksualnih navika 400 muškaraca oboljelih od raka prostate i 409 zdravih. Njihova seksualna aktivnost od puberteta pomno je ispitana.


Rezultati govore kako je 59 posto njih bilo sekseualno aktivno u prosjeku 12 puta mjesečno u 20-im godinama, 48 posto u 30-ima, 28 posto u 40-im i 13 posto u 50-im godinama života.


Zanimljivo je kako je dvije petine oboljelih promijenilo šest i više seksualnih partnerica tijekom života, dok je u grupi zdravih taj broj imala samo trećina.

Rak prostate najčešći je oblik raka kod muškaraca, samo u Velikoj Britaniji godišnje od njega oboli preko 30 tisuća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju