Muškarci su po prirodi pohlepni i svijest o tomu da zarađuju više od svojih muških kolega s posla pričinja im neopisivo zadovoljstvo, ustanovila je skupina njemačkih znanstvenika.

Dok se žene osjećaju pomalo krivima ako su plaćene više od svojih suradnica, muškarci s radošću, pa čak i sa zluradošću uživaju u tome što zarađuju više od svojih kolega iz ureda.

Riječ je o poticajnom sustavu nagrađivanja koji datira još iz
prapovijesti, duboko je usađen u moždane stanice muškarca, a cilj mu je bio (i ostao) priskrbiti, odnosno zaraditi što više, ovisno o povijesnom razdoblju te - još važnije, zaraditi više od njegova suparnika.

Znanstvenici su snimali moždanu aktivnost kod skupine muškaraca, te su otkrili da saznanje onoga koji je više plaćen u odnosu na njegova suradnika, u muškome mozgu stimulira "centar za nagrađivanje" zbog čega se ta osoba osjeća 'kao pobjednik' što izaziva osjećaj zadovoljstva i sreće.

Znanstvenici objašnjavaju kako se centar za nagrađivanje evolucijski razvio da bi zajamčio osjećaj zadovoljstva u odnosu na određeno prethodno iskustvo. Aktivira se dok konzumiramo ukusnu hranu, vodimo ljubav ili uživamo u postignutom cilju, no prisutno je i kod ovisnika o drogi.

Najnovija istraživanja pokazala su, kako se i očekivalo, da
nagrađivanje uspjeha novčanom naknadom stimulira spomenuti dio mozga. No, kod muškaraca efekt ovisi o tomu koliko osoba zarađuje u odnosu na njegove kolege. Ako se muškarac neopravdano favorizira, centar za nagrađivanje aktivira se još snažnije.

"Rezultati naših istraživanja u potpunoj su kontradikciji s
tradicionalnom teorijom prema kojoj je jedini važan faktor visina zarade. Naše je istraživanje pokazalo da svojevrsno neopravdano favoriziranje muškog radnika u odnosu na njegova kolegu, kod 'favoriziranog' dodatno kod njega stimulira "centar za nagrađivanje", izjavio je prof. Armin Falk sa Sveučilišta u Bonnu, dodajući kako će znanstvenici namjeravaju provesti i istraživanje o tomu utječe li na kompetitivan način razmišljanja kod pojedinca i kulturno naslijeđe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju