Japanci obrazovanju djece pristupaju na različit način i uče ih vrijednostima na koje mnoge zapadnjačke kulture ne obraćaju pozornost

Biste li poslali svoju djecu u školu koja će ih učiti o važnosti poštovanja prema ljudima i životinjama, iskrenosti, ljubaznosti i samokontrole?

Mnogi roditelji sanjaju o takvoj vrsti obrazovanja, a ona je omogućena Japancima. Poznato je da su japanske škole drugačije od zapadnjačkih i mnogi ih smatraju najboljim školama na svijetu.

U Japanu je uniforma obavezan dio školske opreme za sve osnovne i većinu srednjih škola. Zahvaljujući uniformama svi su isti, nitko nema priliku isticati se na temelju odjeće i to stvara ugodniju atmosferu u učionicama i od malih nogu stvara osjećaj jednakosti među učenicima.

Zanimljivo je da kod njih osnovnoškolci ne mogu pasti razred. Ta praksa ne postoji i svi osnovnoškolci na kraju školske godine dobivaju diplomu i prelaze u viši razred.

Školska godina započinje u proljeće, početkom travnja, kada cvatu japanske trešnje. One su simbol proljeća, rađanja prirode i novog početka i upravo to motivira učenike na početak školske godine.

Osim standardnih predmeta poput japanskog jezika, matematike, znanosti i društvenih predmeta, u većini škola učenici uče vještine poput osnova kuhanja i šivanja. Također se bave japanskog kaligrafijom i poezijom.

Biste li pravila japanske škole voljeli primijeniti u hrvatskim školama?

glasova:

U japanskim školama nema domara. Učenici sami uz pomoć profesora brinu o urednosti svojih učionica. Nakon školskog ručka spremaju prljavo posuđe i pribor za jelo te ga odnose u kuhinju na pranje, a zatim odgovorno čiste nered koji su sami napravili. Saznajte više o tome kako izgleda školski ručak u japanskim školama.

U nastavku pogledajte video stranice Bright Side koja je izdvojila neke prednosti japanskim škola.

 
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju