Emily Ratajkowski je u rujanskom broju Harper’s Bazaara napisala esej u kojem je otvoreno progovorila o feminizmu, ali i priznala da se osjeća kako ju svi uvijek osuđuju i procjenjuju na temelju njezinog izgleda.

Galerija Emily Ratajkowski uvijek privlači poglede Emily Ratajkowski - 6 Emily Ratajkowski - 1 +2 Emily Ratajkowski - 3

Iako se britanska glumica i manekenka često nalazi na marševima za prava žena, a čak je bila i uhićena tijekom jednog prosvjeda, smeta je što se mediji ne osvrću na njezin aktivističke poteze već koliko je kože pokazala.

Kad sam u Washintonu uhićena na protestu protiv nominacije Bretta Kavanaugha za vrhovnog sunca, muškarca koji je tijekom svojeg života pokazao veliku količinu nepoštivanja prema ženama, naslovi nisu bili o tome zašto sam protestirala, već kakvu sam majicu nosila. Čak su i ljevičarke, koje su u potpunosti podržavale moj razlog za protest, komentirale kako sam zaboravila odjenuti grudnjak ispod bijele majice koju sam nosila s trapericama.

U njihovim me umovima činjenica da je moje tijelo bilo iole vidljivo diskreditiralo kao osobu, kao i moju političku akciju. No zašto? Često se pitam: zašto u našoj kulturi moramo razdvajati pametno i ozbiljno od seksepilnog?
napisala je u eseju Emily Ratajkowski.

Nažalost, postavljanje ovoga pitanja nije potaknulo dublje rasprave o predrasudama koje imamo prema atraktivnim ženama koje javno ističu svoje adute. Komentatori su se radije osvrnuli na fotografiju koja je objavljena uz esej, a na kojoj Emily Ratajkowski pokazuje svoje neobrijane pazuhe.

Oprosti, ali tvoje dlake su mi odvratne, napisao je jedan komentator na Instagramu ispod spomenute fotografije. Druga komentatorica je istaknula kako feminizam ne podrazumijeva da se moramo lišiti dobre higijene, dok su neki zaključili: Sad kada si privukla pažnju koju si htjela, molim te obrij pazuhe.

U njenu obranu stali su mnogi koji su istaknuli da brijanje pazuha nema nikakve veze s higijenom, te da je to osobna odluka svake osobe. S tim se u konačnici slaže i sama Emily koja je u eseju istaknula:

Ako odlučim obrijati pazuhe ili pustiti dlake da rastu, to je moja odluka. Dlake su po mojem mišljenju još jedna šansa za žene da demonstriraju svoju moć odabira – odabira temeljenog na onom kako se žele osjećati…Neke dane se želim obrijati, ali nekad se osjećam seksi jer sam odlučila pustiti dlake. Nema točnog odgovora, niti jedan odabir me ne čini više ili manje feministicom, dodala je britanska glumica i manekenka.

Podržavate li pravo žena da biraju žele li se depilirati, i da svoje odluke jasno pokazuju u javnosti?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju