Ocat se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih sredstava za čišćenje i ova čarobna, a jeftina tekućina korisna je u mnogobrojnim situacijama. Ipak, nekada je bolje ocat ne koristiti jer bi mogao nanijeti štetu

S octom ne smijete...

1. ...čistiti površine od mramora i sličnih materijala
Ocat sadrži 5 posto octene kiseline, a to je dovoljno da ošteti radne površine u vašem domu od mramora, granita, vapnenca, travertina ili na betonskim pločicama. Ocat također može ukloniti ljepilo s površine u kuhinji ili pločica i tako ih učiniti sklonijima mrljama. Zato je takve površine najbolje čistiti sa sapunom i vodom. Provjerite s proizvođačem smijete li koristiti ocat na ručno izrađenim kuhinjskim površinama od kvarca.

Ocat je nekada bolje ne koristiti za čišćenje jer bi mogao nanijeti štetu

2. ...miješati ga s izbjeljivačem
Dodate li ocat u perilicu rublju sa željom da uklonite mrlje i neutralizirate neugodne mirise rublja, nikako ga nemojte kombinirati s izbjeljivačem. Kombinacija octa i izbljeljivača stvara opasan plin klor. Ova mješavina također može uništiti odjeću jer se stvara visoko korozivna klorovodična kiselina. Doznajte i sve moći alkoholnog octa kod pranja rublja.

5. ...rješavati se štetočina na biljkama
Neki proizvođači octa preporučaju korištenje octa u vrtu kako biste se riješili mrava i drugih insekata, ali s time trebate biti pažljivi. Ocat je poznat kao uništavač korova što znači da biste njime mogli uništiti i biljke u namjeri da ih oslobodite štetočina.

4. ...ribati lonce

Ocat je odličan za uklanjanje masnoće i postizanje sjaja posuđa, ali može i oštetiti lonce izrađene od lijevanog željeza i aluminija, odnosno na njima se može stvoriti hrđa. Međutim, ocat je sigurno koristiti na nehrđajućem čeliku i emajliranom posuđu od lijevanog željeza. Pročitajte i 15 načina na koje će vam ocat promijeniti život.

5. ...uklanjati tragove boje koja se preslikala s jednog komada odjeće na drugi

Ako vam traperice puštaju boju i ofarbale su vam bijelu majicu koju ste nosili uz njih ili ste bijele čarape stavili prati s obojanim rubljem pa su one sada ružičaste, nemojte pokušati problem riješiti octom jer će on zapravo učiniti boju trajnom. S druge strane, dodate li ocat u perilicu rublja s novim trapericama ili drugom obojanom odjećom, on će boju učiniti postojanom i spriječiti da se preslika na druge odjevne komade.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju