Ako ste prvi put postali majka ili ćete tek roditi, znate koliko je bitno na vrijeme pripremiti opremu za svoju bebu, a tek kasnije ćete sami saznati i koja je zapravo bila i nepotrebna, barem u prvim zajedničkim danima. Mame savjetuju koje su to stvari koje će vam biti od velike koristi, a koje vam vjerojatno neće trebati.

  Galerija Vodič za sigurniji dom Fine Guard FabricBooster Fine Guard PureHands +10 Fine Guard PureSurfaces

Na samom vrhu popisa naći će se vlažne maramice, bez kojih mnoge mame ne mogu zamisliti odlazak iz kuće. Iako će mnogi roditelji u prvim danima koristiti običnu vodu i blazinice, pogotovo kada ste kod kuće, kasnije će biti mnogo praktičnije uzeti paket maramica, spremiti ih u torbu i imati jednu brigu manje. Preporučujemo one na bazi vode i bez mirisa. Njima možete njegovati bebinu guzu, ali i osvježiti primjerice bebine ruke.

Kako biste bili još sigurniji, upotrijebite Fine Guard PureHandskoji će dzinficirati vaše, ali i bebine ruke bez straha od štetnih stvari. Naime, njegova formula bazirana je na vodi, ne sadrži alkohol ni toksine te ubija 99,9 % bakterija i virusa, koje drži podalje čak jedan cijeli dan.

Fine Guard FabricBooster Fine Guard FabricBooster Foto: PR

Sterilne gaze i antibiotski prašak za njegu bebina pupka će vam biti od velike pomoći kada dođete s djetetom kući iz bolnice, a patronažna sestra će vam pomoći da svladate njegu dok batrljak ne otpadne.

Prije nego što počnete njegovati pupak, bitno je da dobro dezinficirate ruke. Korak prije pranja bit će sredstvo za dezinfekciju ruku Fine Guard PureHands, koje ubija 99,9 % bakterija i virusa, a drži ih podalje 24 sata. To znači da će samo jedno nanošenje na ruke tijekom dana biti dovoljno cjelodnevnu zaštitu bez obzira na pranje ruku. Ovaj proizvod dobro će i doći svim posjetiteljima koji žele upoznati vašu bebu, poglavito ako ćete im dati da mališana prime u ruke.

Iako na policama drogerija možete pronaći cijelu paletu proizvoda za kupanje svoje male princeze ili princa, dovoljno vam je nabaviti dječje bademovo ulje – nekoliko kapi možete staviti u vodu za kupanje, beba će uživati u nježnoj masaži, a koža će biti mekana i nahranjena.

Pelene za bebe Pelene za bebe Foto: Getty Images

Mnogi roditelji se suočavaju s pitanjem kakve pelene kupiti, a većina mama preporučit će jednokratne, većinom zbog praktičnosti. Iako su platnene pelene jeftiniji izbor i čuvaju prirodu, zahtijevaju puno više angažmana i prostora za sušenje ako ne posjedujete sušilicu. S obzirom na to da su vrijeme i prostor luksuz koje si mnoge mame ne mogu priuštiti u prvim danima kada bebi mijenjamo i do 12 pelena dnevno, jednokratne pelene su prvi izbor mnogih mama.Još jedan razlog tome je i činjenica da platnene pelene nemaju toliku moć upijanja kao one jednokratne, pa će bebina guza biti crvena i osuta ako ih ne mijenjate češće. Kako biste spriječili pelenski osip, na popisu za kupovinu neka se nađe mast ili krema za bebinu guzu bilo da koristite one jednokratne ili platnene pelene.

Kupanje bebe Kupanje bebe Foto: Getty Images

Dječja kada je još jedan proizvod koji se ne mora naći na vašem popisu. Barem ne odmah. Nju možete nabaviti nešto kasnije. Ako ćete pratiti savjete stručnjaka, vaša beba će se u prva tri mjeseca kupati jednom tjedno te se za to vrijeme možete snaći i na druge načine. Mnoge mame će preporučiti da preskočite kupovanje male kade za novorođenče već da odmah kupite srednju kadu, u kojoj će se vaše dijete lakše kupati do svoje druge ili treće godine ako doma imate samo tuš kabinu.

Jednokratne podloge se mogu naći u društvu kade jer vam zaista ne trebaju, pogotovo ako imate prematalicu s tvrdim dnom koja je presvučena materijalom lakim za održavanje. Njega možete prebrisati vlažnim maramicama ili ga je dodatno dezinficirati sprejom Fine Guard PureSurfaces, koji čisti gotovo sve bakterije, njih 99,9 posto, i drži ih na distanci do 21 dan, neovisno o tome što površine dolaze u doticaj s vodom i drugim sredstvima za čišćenje.

U kućnoj ljekarni neke mame će mame držati i aspirator za nos, no često ne znaju kako za malu bebu to predstavlja veliki stres. Zato vam je za početak potrebna blazinica i fiziološka otopina, kojom možete natopiti dio te pamučne krpice koju ste prethodno izrezali te ćete time lako očistiti nosnu šupljinu vaše bebe.

Blazinice će vam dobro i doći ako želite očistiti uši, a za to vam je potrebna samo topla voda. Obično nema velike potrebe za čišćenjem cerumena jer on ima važnu ulogu u zaštiti uha od bakterija, a i vosak obično prirodno nađe put do vanjskog uha, pa ćete ga blazinicom lako ukloniti.

Mjerenje temperature Mjerenje temperature Foto: Getty Images

Ako niste sigurni koji toplomjer odabrati za svoje dijete, naš savjet je investicija u onaj beskontaktni koji će vam u samo dvije sekunde pokazati kolika je temperatura vaše bebe, a njime se može koristiti bilo koja osoba u kućanstvu. Škarice tupog vrha vam ne trebaju odmah jer se malim bebama tek nakon mjesec dana noktići smiju rezati, stoga njihova kupovina može pričekati još neko vrijeme. 

Ovi savjeti mogu vam pomoći da u panici prije dolaska bebe ne kupujete i gomilate nepotrebne stvari, ali u prvih mjesec dana prilagodbe najbolje ćete upoznati vašu bebu i što njoj ili vama treba za njezinu njegu.
 

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Fine Guard po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju