Nakon ručka svatko se voli prebaciti u blaženstvo horizontale, no ako vas umor nakon objeda svakodnevno prikuje za krevet – možda je vaše stanje rezultat crijevne disbioze.

Umor nakon objeda, nadutost, problemi s probavom, ali i pad imuniteta najčešći su simptomi koji se javljaju zbog poremećaja u ravnoteži crijevne mikrobiote. Za sveukupno jačanje imunološkog sustava preporuča se jesti hranu koja obiluje probioticima. Donosimo vam obrok u tri slijeda koji će vašem organizmu poslužiti kao pravi preporod.

1. Za predjelo uživajte u zrelim sirevima

Zreli sirevi poput cheddara, gaude ili parmezana sadrže "dobre" bakterije, odnosno bakterije koje pogoduju našem probavnom sustavu - pomažu mu u probavi hrane, održavaju naš probavni sustav zdravim i podržavaju funkciju našeg imunološkog sustava. Stoga bez susprezanja uživajte u okusu tvrdog sira koji će vam nesumnjivo otvoriti apetit za sljedeći slijed.

2. Uz sočnu piletinu za glavno jelo poslužite kiseli kupus

Ovo antistresno povrće osim što je bogat izvor C i K vitamina te kalija i kalcija, svoju slavu duguje i probiotičkim svojstvima. No, imajte na umu da je kiseli kupus preporučljivo jesti sirov, bez kuhanja jer se na taj način bolje čuvaju hranjive tvari i probiotici, a tako se i lakše probavlja.

3. Tamna čokolada za desert

Tamna čokolada će vam zasigurno zasladiti okusne pupoljke nakon kiselog kupusa. A najbolje od svega je što se ne morate zaustaviti na jednoj kockici jer sadži manje šećera nego mliječna čokolada. Uz to, ono što je najbitnije za našu crijevnu mikrobiotu su probiotici koji se nalaze u ovom zdravom desertu. Probiotici sprječavaju rast i razmnožavanje "štetnih“ bakterija te pomažu u jačanju imunološkog sustava.

Uz namirnice koje su bogate probioticima, poremećenoj ravnoteži crijevne mikrobiote može pomoći kontrolirani dnevni unos u obliku farmaceutskih pripravaka kao što je npr. Linex® obitelj probiotika koji pomažu u uspostavljanju i održavanju uravnotežene i zdrave crijevne mikrobiote.

Linex® se može koristiti za prevenciju te kao dodatna terapija u liječenju proljeva, nadutosti i ostalih probavnih smetnji koje su posljedica promjena u sastavu crijevne mikrobiote.


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju