Svaki roditelj želi da njegovo dijete kada odraste bude još bolji čovjek od njega samog. A kako bi to postigli, akademici s najpoznatijeg sveučilišta na svijetu Harvard dali su 5 savjeta kako odgojiti dobro, odgovorno i suosjećajno dijete

Kako odgojiti dobro dijete tema je kojom se bave i stručnjaci s Harvarda koji su roditeljima dali 5 savjeta kako da to postignu. Lumeni s najprestižnijeg sveučilišta na svijetu kažu kako je najvažnije da dijete naučite...

Stručnjaci s Harvarda, najpoznatijeg sveučilišta na svijetu, dali su 5 savjeta kako odgojiti dobro, odgovorno i suosjećajno dijete

1. ...kako da kontrolira svoje osjećaje
Ljutnja, tuga, razočaranje i drugi negativni osjećaji mogu utjecati na nas kao odrasle ljude jednako kao što mogu utjecati na našu djecu. Bez obzira na to, svoje dijete možete naučiti kako da se nosi s negativnim emocijama i kako da ne troši previše energije na njih.

Kada je vaše dijete smireno, naučite ga ovaj trik: prvo neka udahne duboko kroz nos i izdahne kroz usta te neka nabroji do pet. Ako vidite da je vaše dijete zbog nečeg uznemireno, podsjetite ga na ova tri koraka i izvedite ih zajedno s njim.

2. ...kako da preuzima odgovornost za vlastite postupke
Mama i tata su uzori koje dijete želi imitirati i kojima želi sličiti. Razgovarajte s djetetom o moralnosti i o tome da si međusobno pomažete te o važnosti brige za svijet oko sebe. Objasnite mu što znači preuzeti odgovornost za vlastite postupke.

I najvažnije od svega – ne zaboravite se i sami ponašate u skladu s vlastitim riječima te potičite dijete da čini dobro. Jedna od prvih takvih lekcija je ona da ne baca smeće na pod već da ga baci u za to predviđeno mjesto. Pročitajte i 13 zakona odgoja djeteta koji će spasiti roditelje.

3. ...kako da bude suosjećajno i pomaže slabijima
Vrlo je važno da vaše dijete suosjeća ne samo s članovima svoje obitelji i prijateljima nego sa svakime tko treba pomoć. Recite djetetu da zamisli kako bi se ono osjećalo da je novi učenik u razredu – na taj način dijete će početi razmišljati o takvim stvarima i, konkretno u ovom slučaju, pomoći novom učeniku da se lakše uklopi u razredu i stekne nove prijatelje.

Potrudite se s djetetom imati odnos pun povjerenja. Čavrljajte s djetetom, igrajte se s njim, provodite vrijeme zajedno

Razgovarajte s djetetom i o univerzalnim problemima: što vi možete napraviti za djecu koja nemaju što jesti? Što je s djecom koja nemaju dom? Roditelj može napraviti puno da pomogne djetetu da razvije osjećaj društvene odgovornosti.

4. ...kako da bude zahvalno

Dijete se ne smije sramiti dati do znanja da je zahvalno nekome ili na nečemu. Počnite sa sitnicama. Na primjer, recite djetetu da zagrli baku jer mu je napravila ukusan kolač; podsjetite dijete da uvijek kaže hvala kada je to potrebno, ali i da zahvali svojim roditeljima na svemu što rade za njega.

Istraživanja su pokazali da su ljudi koji iskazuju zahvalnost sretniji i zdraviji od onih koji to ne rade. Doznajte i 5 "zabrana" koje bi roditelji trebali dozvoljavati djeci.

Za odgoj dobrog djeteta vrlo je bitno i da vi kao roditelj...

5. ...provodite više vremena s djetetom
Ako je sva komunikacija koju roditelj ima s djetetom svedena na razgovor o disciplini, onda njegov odgoj neće biti baš uspješan. Potrudite se s djetetom imati odnos pun povjerenja. Čavrljajte s djetetom, igrajte se s njim, provodite vrijeme zajedno, otiđite negdje na put skupa i, naravno, ne zaboravite mu pokazivati koliko ga volite.

Sve će to pridonijeti tome da vaše dijete postane dobra i iskrena individua koja će razumjeti što znače ljubav i poštivanje te će znati dijelite te osjećajte s drugima oko sebe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju