Određenim odjevnim komadima ne treba često pranje jer se zbog toga brzo istroše. Provjerite koje morate prati samo jednom u godinu dana

1. Vuneni kaputi i jakne. Na kraju zimske sezone odnesite ga na kemijsko čišćenje i zatim spremite u ormar. Jedno pranje godišnje sasvim je dovoljno za vuneni kaput i ako ćete to raditi češće prije će se istrošiti. Eventualne male mrlje tretirajte zasebno sredstvima za uklanjanje jer se zbog njih ne isplati čistiti cijeli kaput.

2. Kožnata jakna. Baš kao i zimske vunene kapute, kožnate jakne trebate odnijeti na kemijsko čišćenje maksimalno jednom godišnje. Ako nešto prolijete po njoj ili 'zahvatite' malo masnoće, to mjesto lagano prebrišite dobro ocijeđenom vlažnom krpicom. Kožnata jakna jedan je od 10 odjevnih komada koje bi trebala imati svaka žena, a obavezno je čuvajte u prozračenom ormaru kako se koža ne bi osušila.

3. Traperice. Izvršni direktor Levi'sa Chip Bergh, najpoznatijeg proizvođača traperica na svijetu, prošle godine iznenadio je sve kada je priznao da svoje traperice ne pere nego ih jednom mjesečno stavlja u zamrzivač na 24 sata. Tako čuva okoliš, a traperice duže traju ako nisu u kontaktu s vodom. Naravno, jednogodišnje pranje dolazi u obzir samo ako vaše traperice nisu jako zamrljane.

Stručnjaci kažu da će stajanje u frižideru ukloniti bakterije i mirise u trapericama, a ako ipak niste zadovoljni s njihovim mirisom posprejajte ih s unutarnje strane osvježivačem za tkanine i malo ispeglajte parnim glačalom.

4. Vuneni šešir. Za razliku od zimskih vunenih kapa, čvrsti vuneni šeširi teže upijaju prljavštinu s naše kose pa će im jedno kemijsko čišćenje godišnje biti sasvim dovoljno. Tijekom nošenja redovito ga četkajte u jednom smjeru i provjetravajte.

SAVJET PLUS:
Obuća koju također ne trebate prati često su - tenisice. Naravno, to se ne odnosi na one u kojima vježbate ili trčite jer te tenisice apsorbiraju veliku količinu znoja i treba ih češće oprati. Međutim, one koje nosite kada idete na kavu s prijateljicama ili sličnim situacijama kada su tenisice 'samo' modni dodatak trebaju čišćenje jednom godišnje.

Stručnjaci savjetuju da ih ne perete u perilici za rublje nego ih sat vremena namačite u vodi s malo deterdženta, zatim četkicom za zube izribajte unutrašnjost i stavite na sušenje. Također možete isprobati sjajan trik za uklanjanje mirisa iz tenisica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju