Bezglutenska tjestenina nije nužno samo za one koji su osjetljivi na gluten. Dobra je opcija za sve ljubitelje te klasične talijanske namirnice jer nakon nje nema osjećaja težine i nadutosti.

Galerija Druid bezglutenska tjestenina Lakše se probavlja i ne napuhuje +0 Moguće ju je kombinirati uz sve vrste jela i namirnica, kao i ''običnu'' tjesteninu

Iako se činilo da će ih život odvesti u drugom smjeru i razdvojiti na dva kontinenta, brat i sestra Marko i Ana Antolić odlučili su u Zagrebu pokrenuti vlastiti posao. Danas su prvi certificirani hrvatski proizvođači bezglutenske tjestenine od rižina i kukuruznog brašna pod nazivom Druid. Tako su je nazvali sa željom da se vrate čarolijama i mudrostima prirode. Druidi su u drevnim kulturama bili vidovnjaci, liječnici, učitelji, a vjerovali su u međusobnu duhovnu povezanost svega u prirodi.

Osim što njihova tjestenina ne sadrži gluten, naši su se Druidi odlučili okrenuti proizvodnji bez aditiva i umjetnih dodataka bilo koje vrste te koristiti samo namirnice koje dolaze od prirode. Iako su njihovi Fusilli i Penne napravljeni samo od kukuruznog i rižina brašna i vode, po punoći okusa i teksturi ne razlikuju se od glutenske tjestenine i moguće ih je kombinirati uz sve vrste jela i namirnica, kao i ''običnu'' tjesteninu, bez gubitka kvalitete okusa.

Lakše se probavlja i ne napuhuje Lakše se probavlja i ne napuhuje Foto: Tibor Marochini/Nova studio

Velika prednost bezglutenske tjestenine jest u tome što će se svi koji su alergični, osjetljivi na gluten ili imaju celijakiju uz nju osjećati bolje jer se lakše probavlja i ne napuhuje, pa nema težine i umora nakon jela. Zbog čistoće sastojaka, kukuruznog bijelog i žutog brašna te rižina brašna odlikovani su i veganskim simbolom.

Ako dosad niste kuhali bezglutensku tjesteninu, otkrit ćemo vam nekoliko trikova uz koje će vam svaki put biti kuhana kako treba. U kipuću vodu dodajte malo ulja, kao što biste i kod kuhanja klasične tjestenine. Tijekom kuhanja tjesteninu nekoliko puta promiješajte i kuhajte onoliko koliko piše na pakiranju ili malo kraće. Najbolje ćete znati je li po vašem ukusu ako je isprobate tik prije kraja kuhanja. Ako je kuhate kraće, dovršiti je možete u omiljenom umaku.

Moguće ju je kombinirati uz sve vrste jela i namirnica, kao i ''običnu'' tjesteninu Moguće ju je kombinirati uz sve vrste jela i namirnica, kao i ''običnu'' tjesteninu Foto: Tibor Marochini/Nova studio

Što se tiče tjestenine Druid, Fusilli se po sastavu ne razlikuju od Penna, no zbog nešto manje gramaže potrebno ih je malo kraće kuhati, pa ćete za Penne trebati izdvojiti koju minutu više.
Domaću bezglutensku tjesteninu koju s puno ljubavi prave Ana i Marko možete pronaći u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama zahvaljujući projektu Startaj Hrvatska. Uz dodatak umaka imat ćete ukusan i gotov obrok u tren oka.

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Samo jedan proizvod postat će Hrvatski HIT-proizvod 2022. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i SPAR trgovina diljem Hrvatske.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju