Gotovo da nema kućanstva u kojem netko trenutno ne šmrca i kiše. Ove zdravstvene probleme lako možete ublažiti trikovima koje su nam odavno otkrile naše bake


1. Topla juha

Pileća, goveđa, povrtna – kakvu god volite, važno je samo da nije hladna jer topla i slana tekućina pomaže kod rehidracije i uklanjanja sluzi.

Grlo nam se često isuši tijekom prehlade i zato mu treba dodatna doza hidratiziranja, a najbolji učinak postići ćete grgljanjem slane vode.

2. Med
Kod bakterijskih infekcija tj. gnojnih upala grla trebat ćete pomoć antibiotika. Međutim, kod prehlada i viroza med je glavni vaš saveznik u liječenju bolnog grla i umirivanju kašlja. Jedan od najučinkovitijih je med od kadulje, a u stopu ga slijede kesten i ukusni bagrem.

3. Grgljanje slane vode
Grlo nam se često isuši tijekom prehlade i zato mu treba dodatna doza hidratiziranja, a najbolji učinak postići ćete slanom vodom.

U 3 dcl tople vode otopite malu čajnu žličicu soli, grgljajte i odmah ćete osjetiti olakšanje. Sol će pomoći tekućini da penetrira u tkivo i zadrži se tamo.

4. Čaj od metvice
Sluz koja nam se nakuplja u nosu i grlu tijekom noći često gutamo pa se ujutro zbog nje ponekad budimo s osjećajem mučnine u želucu. Mučnine ćemo se najlakše riješiti uz pomoć čaja od metvice koji ga ublažava. Uz to smiruje mišiće u probavnom traktu i pomaže u ublažavanju boli u trbuhu.

5. Uzdignuti jastuci
Spavanja na "niskom" tijekom prehlade nije ugodno. Zato poduprite glavu jastucima jer ćete tako olakšati disanje, smanjiti pritisak na sinuse i omogućiti sluzi da se lakše spušta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju