Drugi panel u sklopu nove etape projekta „21 put prema uspjehu“ otvara tematsku cjelinu „Žene u pravnoj profesiji“ i nosi naslov „Multiteritorijalno djelovanje – je li moguće i u pravu?“, a održat će se u četvrtak, 27. siječnja s početkom u 18h u Hilton DoubleTree Hotelu u Zagrebu, sa live-streamom na Entrio platformi.

Panelistice ovog panela bit će Vesna Alaburić, Vesna Crnić Grotić, Marina Kovač Krka, a moderatorice panela Natalija Labavić i Vedrana Likan.

Pravo je profesija koja je pretežno ograničena na teritorij na kojem osoba djeluje. Naime, svaka zemlja ima svoje zakone kao i posebno organizirano pravosuđe. K tome, i jezik može biti barijera jer je u pravu izražavanje riječima ključni dio posla. Zbog svega toga, uvriježeno je mišljenje da je pravo profesija kojom se bave pravnici koji su na istom području na kojem rade i studirali, u našem slučaju u Hrvatskoj. Međutim, unatoč tome, mnogi domaći pravnici rade i izvan Hrvatske, a u Hrvatskoj rade i pravnici iz drugih zemalja. O tome, ali i o drugim temama, porazgovarat ćemo s našim gošćama.

Vesna Alaburić je odvjetnica u Zagrebu. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vesna je u svojoj dugogodišnjoj odvjetničkoj karijeri zastupala brojne klijente u Hrvatskoj, pretežno novinare i nakladnike, a pred Međunarodnim kaznenim sudom za područje bivše Jugoslavije u Den Haagu branila je generala Milivoja Petkovića. Autorica je brojnih publikacija, znanstvenih i stručnih članaka i medijskih kolumni. Kao ekspert Vijeća Europe za medijsko pravo sudjelovala je na brojnim stručnim skupovima, a predavala je i na nizu seminara i konferencija u zemlji i inozemstvu. Nastavnica je na Studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu na kolegiju Novinarska profesija: propisi i praksa. Američka odvjetnička komora dodijelila joj je 1998. nagradu za doprinos u zaštiti ljudskih prava.

Prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić dekanica je Pravnog fakulteta u Rijeci te je ujedno i jedina dekanica u sadašnjim vodstvima pravnih fakulteta u Hrvatskoj. Obavlja i brojne uloge unutar pravne profesije. Naime, već dugi niz godina obavlja odgovornu funkciju predsjednice Odbora stručnjaka za Europsku povelju o manjinskim i regionalnim jezicima Council of Europe, djelovala je kao voditeljica pravnog tima, tj., zastupnica u tužbi Republike Hrvatske za genocid protiv Republike Srbije pred International Court of Justice (ICJ) u Den Haagu, a aktivna je i na još mnogim drugim poljima.

Marina Kovač Krka je hrvatska i njemačka odvjetnica, ujedno i partnerica u odvjetničkom društvu Divjak, Topić, Bahtijarević & Krka (DTB). Marina je diplomirala u Hannoveru i položila pravosudni ispit u Frankfurtu u Njemačkoj, nakon čega se preselila u Hrvatsku te se odvjetništvom bavi u Zagrebu. Marina zastupa brojne domaće i strane klijente iz raznih industrija, s naglaskom na trgovačko pravo i pravo društava. U DTB-u vodi grupu za korporativno pravo i pravo osiguranja te grupu za energetiku, infrastrukturu i transport. Pored navedenog, Marina pruža pravnu podršku kod preuzimanja trgovačkih društava (M&A), kako u postupcima dubinskih analiza, tako i strukturiranju i provedbi transakcija.

Održan prvi panel u sklopu projekta „21 put prema uspjehu V2“ Održan panel "Ženski leadership u umjetnosti i kulturi – jučer, danas, sutra"

O projektu „21 put prema uspjehu“

Projekt ima za cilj promicanje, poticanje i stvaranje ohrabrujućeg i poticajnog okruženja u kojemu mladi mogu razvijati vlastiti profesionalni i osobni potencijal. Kroz zanimljive razgovore i inspirativne priče uspješnih žena, fokusirat ćemo se na ulogu žena u društvu kao i na važnost interdisciplinarnosti, uključivosti i prihvaćanje različitosti te poticati kulturu uspjeha. Cilj projekta je motivirati i inspirirati prvenstveno mlade - studente završnih godina fakulteta i u fazi ranog zaposlenja, da vjeruju u uspjeh temeljen na predanosti, upornosti, znanju, pravim vrijednostima i vlastitim kvalitetama.

Nova faza projekta provodi se u suradnji sa Sveučilištima i Fakultetima u 5 hrvatskih gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli.

15 panela i tri cjeline

U novoj fazi projekta, u sklopu 15 panela i tri tematske cjeline - Žene u pravnoj profesiji, Žene na start-up i scale-up sceni te Žene u kreativnoj industriji i kulturi neke od najuspješnijih žena Hrvatske pokazat će, kroz svoja iskustva, kako je moguće mijenjati društvo, jačati gospodarstvo i utjecati na pozitivne promjene. Panele će, uz Vedranu Likan, moderirati Natalija Labavić, Manuela Šola i Saša Cvetojević, a održavati će se svakog četvrtka počevši od siječnja do svibnja 2022. s početkom u 18 sati na lokacijama Hilton hotela u Zagrebu te uz live-stream na Entrio platformi. Krovno događanje projekta biti će LeaderSHE konferencija u lipnju 2022.

Značaj i vrijednost projekta prepoznali su i brojni institucionalni pokrovitelji i partneri, a među njima predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, Grad Zagreb, Vladin ured za ravnopravnost spolova, Europski parlament - Ured u Zagrebu, Europska banka za obnovu i razvoj, Akademija za politički razvoj.

Partneri iz privatnog sektora koji podržavaju projekt su Hilton Hoteli Zagreb, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb i Varteks. Organizacijsku podršku projektu osigurali su Broadcast.hr, Entrio, Komunikacijski laboratorij i Poduzetnički mindset,
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju