Odvikavanje od pelena korak je u podizanju djeteta od kojih mnogi roditelji strahuju. Koliko će bebi trebati da nauči koristiti kahlicu, odnosno WC i biti bez pelena – jedno je od najčešćih pitanja koje mame i tate postavljaju. No postoje trikovi uz koje se beba u svega 5 dana može odviknuti pelena

Odviknuti bebu od pelena i ne mora biti tako teško kao što se mnogi roditelji pribojavaju. Naravno da je svako dijete drugačije i da treba individualan pristup pa će nekom djetetu trebati više, a nekom manje vremena da se odvikne od pelena.

Donosimo 7 savjeta koji će pomoći vašem mališanu da u 5 dana nauči koristiti kahlicu, odnosno WC.

Koliko će bebi trebati da nauči koristiti kahlicu, odnosno WC i biti bez pelena – jedno je od najčešćih pitanja koje mame i tate postavljaju

1. Počnite s treninzima tako da dijete navikavate na kahlicu nekoliko sati ujutro i navečer. Neka dijete ima uobičajenu rutinu, ali svakih 15 minuta stavite ga na kahlicu. Na kraju 'treninga' stavite bebi pelenu. Ako je moguće, kada god ste kod kuće učite dijete na korištenje kahlice, kako bi se što lakše naviknulo biti bez pelena. Kada izbivate iz kuće, imajte sa sobom rezervnu pelenu.

2. Pri svakom pravilnom korištenju kahlice pohvalite dijete. Zamolite i rodbinu da ga pohvale kako je sada 'veliki/dečko cura jer više ne nosi pelene'. Takve pohvale gradit će dječje samopouzdanje, a i pohvala će djetetu značiti više nego da ga nagradite igračkom ili nekim drugim poklonom. Kada djetetu pobjegne malo, recite mu da se ne ljutite, da se nezgode događaju i da mu se kasnije to više neće događati.

3. Pazite da dijete ne pije puno prije spavanja, preciznije neka ne pije barem sat vremena prije odlaska u krevet. To će možda značiti da ćete mu trebati kasnije dati večeru kako bi se osjećalo sito i ne bi imalo potrebu za hranom i pićem netom prije spavanja.

4. Učinite odvikavanje od pelena zabavnim
. Primjerice, imate li sina, stavite u kahlicu nekoliko žitnih pahuljica i recite mu da cilja u njih dok piški. Svaki put kada pogodi, pohvalite ga. Ako se dijete teško navikava na vršenje velike nužde u kahlici, odnosno WC-u, možete izmisliti i neku pričicu koja će ga potaknuti.

Pri svakom pravilnom korištenju kahlice pohvalite dijete. Zamolite i rodbinu da ga pohvale kako je sada 'veliki/dečko cura jer više ne nosi pelene'

'Ispričala sam svom sinu da kakica odlazi u more i ondje hrani ribice – pa ako ne obavi nuždu ribice neće imati što jesti. U mom sinu to je probudilo suosjećanje pa je vršenje velike nužde shvatio kao misiju da spasi ribice', ispričala je jedna mama.

5. Nakon 2, 3 dana, odnosno kada mislite da je vrijeme, bacite pelene koje su vam ostale.
Tako ćete znati da vam ne preostaje druga opcija nego da vaše dijete koristi kahlicu.

6. Maknite sve što vama i bebi može odvlačiti pažnju. Stišajte mobitel, ugasite TV ako je u blizini, odnosno uklonite sve ono što bi vama i bebi moglo odvlačiti pažnju. Ovih 5 dana bitno je da se fokusirate samo na bebu i na njegovo odvikavanje od pelena. Ako je moguće, uzmite slobodne dane na poslu ili godišnji odmor.

7. Razgovarajte s djetetom. Djeca se znaju toliko zadubiti u igru da zaborave da moraju ići na WC, ali ništa ne kažu i zato jer su navikli da uvijek imaju pelenu. Kada odvikavate dijete od pelena nemojte ga ispitivati je li mu sila na WC nego ga konstantno podsjećajte da ono samo treba vama reći kada mu je sila. Na taj način dijete će imati osjećaj kontrole nad cijelim procesom i neće se opirati učenju.


I kupanje bebe može biti stresan posao za nove roditelje. Pomoći mogu savjeti za prvo kupanje bebe bez straha i problema.

Imamo i savjet kako u manje od 60 sekundi uspavati dijete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju