Jeste li ikada čuli za financijsku nevjeru? Riječ je o uskraćivanju istinitih informacija o vlastitim financijama svojem partneru, koja može dovesti do prekida veze ili braka baš i poput "klasične" prevare.

Financijska nevjera ima mnoga lica – ona može podrazumijevati skrivanje novca od partnera, otvaranje tajnih računa, tajno zaduživanje kod banaka i/ili prijatelja te druga sumnjiva ponašanja vezana za novac.

I ne, ne morate imati milijune na računu da biste partnera financijski prevarili. U suštini financijske prevare nalazi se nepovjerenje prema partneru i nemogućnost da mu se prizna na što zapravo trošite novac.

Ne morate svojem partneru priznati baš svaki trošak koji napravite u danu, no ako skrivate cipele ili novu haljinu u ormaru, ili novac koji ste posudili svojoj prijateljici jer se bojite reakcije druge strane – vjerojatno imate problem. Istraživanja su pokazala da su financijski problemi jedan od glavnih razloga razvoda među supružnicima.

Posvađani par Ne uključuje svaka seks: Pet najčešćih vrsta prevare i kako se nositi s njima

Srećom, od financijske prevare lakše se oporaviti nego od drugih oblika toga ponašanja. Valja samo biti iskren s partnerom i zajednički riješiti svoje probleme.

Evo koji se parovi nalaze u velikom riziku od počinjenja financijske nevjere.

1. Imate veliki dug

Prešutna prekoračenja po karticama tekućih računa i krediti sastavni su dio naših života. I tu ne govorimo samo o kupovini velikih stvari – poput kuće ili automobila. Dovoljno je uplatiti si ljetovanje iz snova u neku egzotičnu destinaciju ili si kupiti kvalitetni namještaj za dom na rate da biste ušli u poveći dug.

Ako su dugovi transparentni u vašem domu – svaka strana zna što i koliko otplaćuje svakoga mjeseca, to ne mora biti nikakav problem za vašu vezu. Opstanak veze dolazi u pitanje kada jedna strana počne skrivati svoje navike trošenja, zadužuje se kod prijatelja ili banke da bi pokrila svoje loše odluke i slično.

Slika nije dostupna Bitan faktor koji motivira partnere da budu vjerni u vezi i braku

2. Nemate fond "za crne dane" 
Manjak novca za određenu stvar ili situaciju izaziva stres mnogim parovima, pogotovo ako nemate fond za "crne dane". Razgovarajte sa svojim partnerom o nekoj vrsti zajedničke štednje koja bi vas mogla spasiti u trenutku kada vas pogode ti crni dani. Planirajte za budućnost zajedno jer biste u suprotnom vrlo lako mogli posrnuti i počiniti financijsku nevjeru.

3. Jedan partner financijski ovisi o drugome partneru

Najveći rizik od financijske prevare imaju oni parovi kod kojih jedan zarađuje, a drugi ovisi o njegovim primanjima. Točnije, kada jedna osoba pokušava kontrolirati drugu osobu količinom novca koja joj je dostupna u vezi. Osoba bez novca htjet će se dočepati svoje financijske slobode. Da bi to postigla, potajno će se zaposliti, zadužiti te cijelo vrijeme lagati svojem partneru, što bi moglo dovesti do kraha veze ili braka.

Zapamtite, niti jedan problem nije nemoguće riješiti ako su partneri iskreni te ako imaju razumijevanja jedno za drugo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju