Surfanje po internetu, pisanje poruka i pretraživanje društvenih mreža postalo je svakodnevnica. No znanstvenici i liječnici upozoravaju kako su ovakve navike itekako opasne za vaše zdravlje, a evo i zašto

 Ako ste tijekom proteklih nekoliko minuta surfali na mobitelu ili se pak dopisivali s obitelji i prijateljima, znajte kako je upravo u tim trenucima vaša kralježnica prolazila kroz pravi pakao.

Istraživanje je potvrdilo kako prosječna osoba na mobitelu (bilo surfajući ili pišući poruke i postove) provodi između dva i četiri sata, a kod nekih se ta brojka povećava i do 10 sati dnevno.

No problem nije u samom tipkanju, već u neprirodnom položaju vrata koji nikada u povijesti nije toliko dugo stajao u takvom položaju. Upravo taj položaj može dovesti do trajnih oštećenja kralježnice.

Glava odrasle osobe u prosjeku teži od 4 do 6 kilograma što je ujedno i težina kojom glava opterećuje kralježnicu kada sjedite ili stojite u prirodnom položaju.

Prema posljednjem istraživanju savijanje vrata prema naprijed za samo 15 stupnjeva povećava pritisak na kralježnicu za 12 kilograma, kut od 30 stupnjeva 18 kilograma, dok kut od 50 stupnjeva, kakav zahtijeva pisanje poruka iz krila, postaje pravi teret za vaša leđa koji teži čak 30 kilograma.

Ovakva navika ne samo da može uzrokovati bolove u vratu i leđima, već opterećuje mišiće, tetive i ligamente koji mogu postati trajno oštećeni. To se posebno odnosi na djecu i mladež čije tijelo je još uvijek u procesu razvoja.

No, isto tako, to ne znači da morate prestati koristiti 'pametne' mobitel, već da prilikom tipkanja razmislite o onome što radite i zauzmete udobniji položaj. Naslonite se na naslon i pokušajte podignuti mobitel čim više.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju