Vateni štapići odlično su pomagalo u svakodnevnom životu. Njime možemo očistiti teško dostupna mjesta u domu, nanijeti šminku na lice ili čak popraviti zaglavljeni zatvarač na kožnatoj jakni. No kada ih koristimo za čišćenje uši, dolazi do velikih rasprava o dobrim i lošim stranama


Štapići za uči mogu zaštopati uši
Žvakanje, pričanje i druge aktivnosti koje uključuju pomicanje čeljusti pomažu u prirodnom procesu izvlačenje voska iz unutrašnjosti uha na njegovu površinu.

Kad pokušavamo štapićem za uši doprijeti do voska u unutrašnjosti uha, zapravo ga potiskujemo u dubinu uha, iz kojeg ga tijelo ne može samostalno izvući. Štapićem izvučemo tek manji dio voska, dok ostatak može napraviti čep i izazvati vrtoglavice, zujanje u ušima i začepljenje ušiju.

Prečesto korištenje štapića za uši može dovesti do suhih ušiju - efekta zbog kojeg unutrašnjost uha gubi prirodnu zaštitu

Štapići za uši mogu izazvati efekt 'Suhih ušiju'
Vosak je svojevrstan lubrikant za ušnu kanal. Njegova uloga je da štiti unutrašnjost uha od prodora prašine i bakterija te štiti osjetljivu kožu.

Prečesto korištenje štapića za uši može dovesti do problema 'suhih ušiju' - efekta zbog kojeg unutrašnjost uha gubi prirodnu zaštitu (za koju je zadužen vosak) koji je popraćen svrbežom i iritacijom kože.

Štapići za uši mogu oštetiti sluh
Štapić za uši je tvrd i tanak. Ako ga koristite kako bi uklonili vosak iz unutrašnjosti uha, kao takav postaje potencijalna opasnost za vaš sluh.

Neoprezno guranje štapića u uši poput guranja štapića preduboko ili hodanja i čišćenja ušiju može dovesti do oštećenja bubnjića unutar uha i zazvati nelagodu i bolove, a ponekad u oštećenje sluha.

Kako smijemo koristiti štapić za uši?
Ako se kositi pravilno, štapić za uši može biti koristan. Pravilo glasi - štapić koristite isključivo na vanjskom djelu uha. Glavica omotana vatom nikada ne smije ući u uho, već njome možemo 'očistiti samo ušku.

Želite li ipak biti sigurni da uši čistite pravilno te na najsigurniji mogući način, nakon tuširanja, na kažiprst stavite ručnik te njime prebrišite ušku.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju