Visoke temperature natjerale su mnoge da potraže osvježenje na obližnjim bazenima, no stručnjaci upozoravaju na neugodnosti koje vam se tijekom uživanja u vodenim ljetnim radostima mogu dogoditi.

Atletsko stopalo i gljivične infekcije samo su neke od njih, a srećom možemo ih spriječiti, ali i većinu brzo izliječiti. Čistoća bazen ili pojava bakterija i zaraza ovisi o onome tko održava bazene kao i o onome tko ih koristi. Donosimo vam par najčešćih neugodnosti koje vam se mogu dogoditi na bazenu i kako im doskočiti.

1. Gljivice na koži

Kao što visoka koncentracija klora, kao zaštitno sredstvo, može uzrokovati iritaciju kože i sluznice, tako njegov manjak u vodi može dovesti do razmnožavanja različitih vrsta bakterija, virusa i gljivica.

Kako se prenose?

Mjesta na kojima se stvaraju idealni uvjeti za širenje gljivičnih infekcija su saune, bazeni, podovi zajedničkih tuševa i kupaona i sportsko rekreacijski centri. Infekcija se lako prenosi kontaktom s kožom oboljele osobe ili s kontaminiranim predmetom poput ručnika, odjeće ili obuće.

Simptomi

Gljivične infekcije kože mogu zahvatiti područje šake, stopala, prepona i pregiba s neugodnim pojavama kao što su svrbež, crvenilo, iritirajući osip ili perutanje kože, a često se infekcija na šakama i stopala mogu proširiti i na nokte.

Kako se zaštititi?

Najbolja zaštita je tuširanje prije i nakon ulaska u bazen, nošenje japanki ili natikača prilikom tuširanja u zajedničkim prostorima, izbjegavanje gutanja vode, korištenje zaštitnih čepića za uši, prekrivanje suhim ručnikom iznajmljenih ležaljki, izbjegavanje gledanja pod vodom te sjedenja na vlažnom ručniku i zadržavanje u mokrom kupaćem kostimu.

Kako se liječiti?

Kada već dođe do gljivičnih infekcija na koži, utješna je činjenica da je liječenje vrlo uspješno. Pomoći će preparati i kreme protiv gljivica. Takve kreme i otopine namijenjene su liječenju gljivičnih kožnih infekcija – kandidoze, tinee versicolor i nekih vrsta dermatomikoza, a nanose se u tankom sloju i utrljavaju na oboljelim kožnim površinama dvaput na dan, ujutro i navečer. Svrbež i ostali klinički znakovi se ublažavaju već tijekom prvog tjedna liječenja.

2. Unutarnje infekcije

Infekcije mokraćnih puteva praćene učestalim mokrenjem, peckanjem i bolovima u trbuhu i leđima, kao i upale intimnih dijelova česte su posljedice neadekvatnog održavanja bazena ili pak zadržavanja u mokrom kupaćem kostimu i vlažnom ručniku za osobe koje su sklone takvim zdravstvenim nepogodama. Isto tako pad imuniteta i nezdrava prehrana bogata šećerima pogoduje razvoju gljivičnih infekcija intimnog područja.

Kako ih spriječiti?

Infekcije ove vrste učestalije su ljeti zbog vlažnih kupaćih kostima, vrućine i znojenja. Spriječite ih već spomenutim tuširanjem prije i poslije kupanja u bazenu te čestim presvlačenjem kostima.

Kako ih liječiti?

Možebitni svrbež i iritaciju intimnih dijelova uklonit će spomenute kreme ako se radi o vanjskim iritacijama, neugodnim svrbežom spolovila uz žarenje, ili pak vaginalete radili se o gljivičnim infekcijama rodnice koje prati pojačani iscjedak.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju