Umjesto uživanja u blagdanskim specijalitetima većina nas se brine koliko će kilograma 'nabaciti', tijekom vremena kada se na trpezi nalaze razni gastronomski specijaliteti. Travis Saunders blogerica s PLOS bloga istražila je što je prava istina

Iako mnogi vjeruju kako tijekom blagdana dobiju od 2 do 4 kilograma istraživanja pokazuju kako to jednostavno nije istina.

Naime, utješno je istraživanje publicirano u časopisu New England Journal of Medicine 2000. godine koje je otkrilo kako se Badnjaka pa do Nove godine u prosjeku udebljamo 0,35 kilograma, dakle niti pola kilograma.

Teško je odoljeti blagdanskom stolu, no opustite se i uživajte jer se ipak ne udebljamo onoliko koliko smo mislili

Istraživanje je provedeno na 195 odraslih osoba koje su se vagale čak četiri puta. Krajem rujna, za vrijeme blagdana nakon njih i krajem veljače. Iako je uzorak manji znanstvenicu su htjeli pokazati kako se ljudi u prosjeku udebljaju manje nego što se vjeruje.

No ono što je istraživanje otkrilo je ipak malo upozoravajuće. Naime, tih pola kilograma koje dobijemo tijekom praznika većina odraslih ne izgubi do idućih blagdana, pa zbrojeni kilogrami svakako utječu na težinu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju